- hirdetés -

Ezen a télen nem csodálhatjuk a hóesést, inkább a madarak énekét hallgathatjuk. Azonban az enyhe időjárás segíti a bacilusok terjedését, ezáltal könnyebben ágynak eshetünk.

Nincs hóropogás a talpunk alatt, és nem borsos annyira a fűtésszámla sem. A pénztárcánknak ez kedvező, de vigyázzunk nehogy gyógyszerre kelljen költeni a megspórolt összeget. Dr. Seres Zsuzsanna orosházi belgyógyász, nephrológus főorvost kérdeztük ennek a rendkívüli időjárásnak veszélyeiről. Milyen hatással lehet szervezetünkre a téli meleg?
– Az évszakhoz képest enyhe idő, főként a melegfrontokkor hatással van az emberi szervezetre. A kórokozók, baktériumok és vírusok, főként a közösségben tartózkodó egyéneket könnyebben megtámadják – mondja dr. Seres Zsuzsanna.

Tájékoztatni kell a betegeket arról, melyik az a helyzet amikor már orvoshoz kell fordulni (Fotó: Rosta Tibor)

Ezekben a napokban sokkal gyakrabban hallhatjuk a mentőautó szirénáját, hiszen a már eleve beteg embereket ez az időszak megviseli.
– Nagyon fontos, hogy a kezelés alatt álló páciensek gyógyszereiket pontosan szedjék. Kezelőorvossal egyeztessék, hogy melyek azok a gyógyszerek amit baj esetén, például egy vérnyomás kiugrás vagy mellkasi panasz esetén pluszban bevehetnek. Tájékoztatni kell a betegeket arról, melyik az a helyzet amikor már orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza dr. Seres Zsuzsanna.

Az egészséges embereknél is fontos, hogy ebben az időszakban figyelmesebbek legyenek különösen autóvezetésnél. Nagyon sok baleset forrása az autóvezetés közbeni telefon használat, ami eltereli a figyelmet a forgalomról. Ha mégis telefonálnunk kell, azt kihangosítón keresztül bonyolítsuk le.
A főorvos elmondta, a gyerekek is nyűgösebbek lehetnek ezekben a napokban. Fontos, hogy időben lefeküdjenek aludni és szervezetük számára szükséges alvás időt biztosítsanak a szülők.

A vitaminpótlás fontos a téli melegben. (archív fotó: Rajki Judit)

– Természetesen hasznosak a különböző vitamin készítmények, és a szabad levegőn való mozgás is. Ismeretes, hogy Magyarországon nagyon alacsony a lakosság D-vitamin ellátottsága, ennek pótlására is fordítsunk figyelmet, illetve sok gyümölcsöt, zöldségfélét fogyasszunk – emeli ki a belgyógyász, nephrológus főorvos.

Dr. Seres Zsuzsanna zárásként elmondta, érdemes előnyben részesíteni a magas C-vitamin tartalmú savanyú káposztát és a magas rost tartalmú almát, ám a megadózisú C-vitaminnal vigyázzunk, mert vesekárosító hatása lehet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.