- hirdetés -

Bizonyára sokan vannak olvasóink között, akik szeretnek főzni, vagy legalábbis enni. Nekik kedvezünk az oroscafe.hu internetes oldalunkon megjelent „Főzzük körbe Orosházát!” című videós főzőműsorunk receptjeinek írott formában történő bemutatásával.

Az ételeket ismert orosháziak, orosházi helyszíneken készítették el. Bízunk abban, hogy sikerül a karácsonyi vacsorához választani az ételekből. Itt élőben is láthatja az ételek elkészítését. Az ételek elkészítését Ambrus György mesterszakács koordinálta. Az alábbi receptek Ficsor Zoltán mestercukrásztól származnak.

Narancsos csokitorta

Tészta:

Ficsor Zoltán, mestercukrász (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

18 db tojást kettéválasztunk, a tojásfehérjéhez hozzákeverünk 36 dkg kristálycukrot. Ezt kemény habbá verjük. A felvert habot hozzáadjuk a 18 darab tojássárgájához, majd hozzákeverünk 39 dkg lisztet átszitálva, valamint 5 dkg kakaóport. Az elkészült masszát 3 egyforma részre osztjuk, majd 3 piskótalapot sütünk belőle 180 ºC-on.

Krém:

9 dl tejet és 22 dkg cukrot felteszünk melegedni, majd eközben 9 dkg pudingport és 6 dkg kakaóport annyi langyos tejjel elkeverünk, hogy palacsinta sűrűségű pépet kapjunk. Az elkészített krémhez (amikor már langyos) hozzáadunk 30 dkg margarint, amivel habosra keverjük. Ezt a kész krémet ízlés szerint ízesítjük kandírozott narancshéjkockákkal. Az ízesített krémet kettéosztjuk, majd betöltjük a 3 kihűlt piskótalap közé. A kész sütemény tetejét bevonjuk csokoládéval, majd kihűlés után háromszög alakú tortaszeletekre vágjuk, tetejét csokikrémmel, kandírozott narancshéjjal díszítjük.

Narancsos csokitorta (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fahéjas mézes

Mézeslap:

13 dkg méz, 13 dkg cukor, 6 dkg zsír, 1,25 dl tej. Ezeket az összetevőket langyosra felmelegítjük. Kb. 35–45 ºC-ra, úgy, hogy a méz és a cukor elolvadjon. Ezután hozzáadunk 1 tojást, kb. 0,5 kg lisztet, 1 dkg szódaport. Az elkészített tésztát 3 részre osztjuk, 1,5-2 mm vastagra kinyújtjuk, majd 160 ºC-on kb. 8 percig sütjük aranybarnára.

Csokis puding elkészítése:

9 dl tej, 22,5 dkg cukor. Ezt feltesszük főni, majd 9 dkg pudingot, 6 dkg kakaóport előkészítünk, és a langyos tejjel simára keverjük. Előkészítünk 30 dkg margarint. Amikor megfőtt a puding és már csak langyos, akkor a margarint belekeverjük, majd 2 rétegbe a kisült mézeslap közé kikenjük.
Wind massza: 6 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 1,25 dl vízzel 117 ºC-ra felfőzzük. A különválasztott fehérjét 16 dkg cukorral, 1 csepp ecettel elkezdjük habbá verni. Amikor kemény habot kapunk, akkor óvatosan belecsurgatjuk a cukorfőzetet úgy, hogy közben folyamatosan keverjük tovább habverővel. A legvégén 1 kávéskanál fahéjat keverünk a masszához, és ezt a masszát rákenjük a megtöltött süteményre.

Fahéjas mézes (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.