- hirdetés -

Azok az ingatlantulajdonosok, akik lakásukat bérbe adják, rendkívüli adminisztrációcsökkentéssel és jelentős pénzmegtakarítással számolhatnak 2018-ban. A hosszú- és rövid távú lakáskiadókon kívül, a szálláshely-szolgáltatóknak is több pénz marad a zsebükben.

A hosszú távú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék személyi jövedelemadót (Szja) kell fizetniük, a rövid távú bérbeadók, például az Airbnb-t használó tulajdonosok már három lakásra is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót. A hosszú távú ingatlan bérbeadók jobban járnak jövőre, ugyanis már senkinek sem kell ingatlan bérbeadásból származó 1 millió forintot meghaladó jövedelme után 14%-os egészségügyi hozzájárulást (eho) fizetni.

Jelentős köztehertől mentesülnek az ingatlanjukat bérbeadók (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A szálláshely-szolgáltatók is jelentős közterhet takaríthatnak meg jövőre. A jelenlegi egy ingatlan helyett már három lakásig vagy üdülőig választható az úgynevezett tételes átalányadó. A fizetendő adó minimális, szobánként mindössze évi 38.400 forint. Az szja-bevallások adatai szerint 2015-ben mintegy ötezer, 2016-ban több mint hatezer-négyszáz szállásadó adózott így. A tételes átalányadózók száma tovább emelkedhet, tekintettel arra, hogy most már az is letudhatja adókötelezettségét a szobánként fizetendő évi 38.400 forinttal, aki két vagy három ingatlant ad ki.

A két intézkedés majd három milliárd forintot hagy a lakáskiadóknál, ám a könnyítés, illetve az adóhivatal EU-ban is példaértékű kockázatelemzési hatékonysága miatt jelentősen nőhet a legális lakáskiadás aránya – adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Forrás: www.kormany.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.