- hirdetés -

Gyermekkori álmát váltotta valóra Balczó András és Viczián Szabolcs, amikor kezükbe kapták szakmunkás bizonyítványukat és autószerelőként léptek ki az iskola kapuján. Azóta a kamaránál mindketten letették a mestervizsgát, szem előtt tartva a folyamatos fejlődést.

Viczián Szabolcsnak alig több mint tíz évesen tetszett meg az autószerelés. Édesapja szervizműhelyében sajátította el az első mozdulatokat. A technikum elvégzése után jelentkezett ugyan főiskolára, de nem vették fel, aminek a mai napig örül, mivel saját bevallása szerint a szakmája az élete.
– Nem az autók, mint gépek érdekelnek elsősorban, sokkal inkább a szerelés, a különféle problémák megoldása vonz. Az a folyamat, míg rájövök, mi a gond a szerkezettel és hogyan tudnánk megjavítani – beszél motivációjáról.

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mesterképzésére azonban nem emiatt jelentkezett, hanem azért, hogy az édesapjával közösen vezetett műhelybe tanulókat fogadhassanak.
– Van már közöttünk egy mestervizsgával rendelkező kolléga, de apa azt mondta, nekem is legyen meg minden végzettségem, érjem el a lehető legmagasabb szintet. Emellett persze az is jó érzés, hogy ott szerepel a nevem mögött a mester titulus – mondja mosolyogva.

Viczián Szabolcs az autóelektronika terén szeretné tovább fejleszteni a tudását (Fotó: Rajki Judit)

Az autózás és a saját jövőjét firtató kérdésre szinte ugyanaz a válasz: mivel a jövő az elektromos járműveké, így ő is ezen a téren szeretné tovább képezni magát. Az autószerelő mesterképzéssel párhuzamosan az autóelektronikai műszerész mestervizsgát is letette, de – mint fogalmaz – ez csak a kezdet, ha követni akarja az iparág gyors átalakulását.

Hasonlóan vélekedik Balczó András is, aki egy éve nyitotta meg társával tótkomlósi műhelyét. Nála sem volt kérdés, milyen szakmát válasszon mezőgazdasági gépszerelő édesapja és gépészmérnök bátyja mellett.
– Sosem bántam meg, szeretem csinálni. Igaz, hogy nem könnyű munka, fizikálisan és szellemileg is kimerítő, nyakig olajos az ember, télen átfagy, nyáron melege van. Az viszont, amikor elkészül egy autó és jól megy, az ügyfél elégedett, kárpótol mindenért – jelenti ki csillogó tekintettel és egy percig sem kételkedem benne, hogy komolyan gondolja.

Balczó András szerint is az elektromos autóké a jövő (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Azzal együtt is, hogy szerinte fordulóponthoz érkezett a szakma, összemosódik a korábban jól elváló, úgynevezett klasszikus autószerelés az autóvillamossággal.
– Gyakorlatilag az újabb autókban már most is szinte minden rendszer elektromos vezérlésű, így az, aki lépést akar tartani a változásokkal, nem engedheti meg magának, hogy ne értsen mindkettőhöz – hangsúlyozza hozzátéve, ebben nem csak a kihívás, de a lehetőség is nagy. – Van hová fejlődni, hiszen még csak az átalakulás elején járunk és én szeretek tanulni – mondja.

Ez volt az egyik oka annak, hogy részt vett a kamara mesterképzésén. Úgy érzi, a szakmai tudás mellett egyfajta szemléletet is tovább kell adni a jövő autószerelőinek, ami felelősségteljes feladat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.