- hirdetés -

Az elkövetkező napokban, hetekben két igen fontos, a gazdálkodókat érintő kérdés is aktuális lesz. Az egyik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai választások, a másik pedig az aszály utáni kárenyhítési kérelmek kifizetésének igénylése.

A földművelésügyi miniszter október 25-én aszály sújtotta területté nyilvánította néhány kivétellel az ország valamennyi járását, köztük az orosházit is. A gazdálkodóknak az elkövetkezendő napokban kell a falugazdászoknál igényelni a kifizetést a kárenyhítési alapból.

Jelentős kárt okozott az aszály

Azokon a területeken, ahol az aszály miatti terméskiesés az előző évek átlagtermésének harminc százalékát meghaladta, a betakarítás előtt, növényenként folyamatosan kellett az aszálykárokat a gazdáknak bejelenteni. Ezeket a bejelentéseket,  a károk mértékét – hasonlóan a viharkárokhoz – a Kormányhivatalok ellenőrizték és a helyszíni szemle eredményéről a gazdákat értesítették.

– Aki a betakarításkor ezt a bejelentést elmulasztotta, az nem részesülhet a kárenyhítési kifizetésekből. Akik viszont megtették, azok számára november elsejétől harmincadikáig van lehetőség a falugazdászok segítségével a kifizetést igényelni – tájékoztatott Horváth József, az Orosháza és térsége Gazdakör elnöke.

A tavasszal benyújtott egységes kérelmekből a szükséges adatok a falugazdászoknál rendelkezésre állnak, az idei betakarításról pedig nyilatkozni kell a gazdáknak.

Agrárkamarai választások

A másik, gazdákat, pontosabban agrárkamarai tagokat érintő aktuális esemény a 2017-es kamarai választás.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Küldöttgyűlése 2017. november harmadikára tűzte ki a kamarai választások időpontját. A következő öt évben a megyei küldöttválasztásokon mandátumot szerző küldöttek képviselik a kamarai tagok érdekeit a NAK megyei szervezetein keresztül, továbbá megválasztják a kamara megyei és országos vezetőit.

– A dél-békési térségben Orosházán, Tótkomlóson, Mezőkovácsházán, Medgyesegyházán, és Battonyán lesznek szavazókörök. Az orosházi térség – Orosháza, Nagyszénás, Gádoros, Pusztaföldvár, Csanádapáca – szavazóit Orosházán, a városháza első emeleti kis tanácskozójába várják november harmadikán reggel hattól este hat óráig. Lényeges, hogy személyazonosságot igazoló okmányait mindenki hozza magával. A jelöltállító MAGOSZ számít arra, hogy a november harmadikai választáson a kamarai tagok jelentős része él szavazati jogával – emelte ki Horváth József

A kamarai választásokkal kapcsolatos további információkat a Kamara internetes portálján a Kamarai választás 2017 menüpont alatt találhatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.