- hirdetés -

Megpályázta és meg is nyerte Orosháza az UNICEF „Gyermekbarát település” címet. A díjátadó csütörtökön volt, a települést Novák Krisztina jogvédelmi biztos méltatta.

Novák Krisztina elmondta, a város az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a település valóban gyerekbaráttá váljon. Ennek elengedhetetlen velejárója az élénk kommunikáció az ifjúság képviselőivel. Ezt a képviseletet az orosházi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat látja el, mely tevékenységhez a város vezetése minden támogatást és segítséget megad.

A GYIÖK éves programtervét az Önkormányzat alapul veszi a költségvetés tervezésekor, illetve az ifjúság képviselőinek bevonásával történik az Orosháza Város Ifjúságpolitikai és Gyermekjogi Koncepciójának, valamint cselekvési tervének elkészítése – emelte ki a jogvédelmi biztos.

Gyermekbarát város lett Orosháza

Kiemelkedő Orosháza jogtudatosítási és fejlesztési szándéka. A gyerekek pályázatok, játékos foglalkozások, az idősebbek vitaestek, tréningek, az iskolai munkába bekapcsolódó szakemberek segítségével sajátítják el, valamint mélyítik az alapvető jogaikról szóló ismereteket – hívta fel a figyelmet Novák Krisztina.

A biztos szerint már egészen kiskorban fontos céllá kell válnia a jogtudatosításnak. Ez elősegíti, hogy a gyerekek felelősségteljes felnőttekké váljanak majd és ők is tudjanak segíteni a fiatalabb generációknak. Ehhez azonban mindenekelőtt olyan háttérre van szükség, amely segíti ezt a folyamatot. Rendezvényekre, közös élményekre, amik szolgálják a közösség épülését, de egyéni lehetőségeket is ad a kibontakozásra. Orosháza programjai közt pedig sok olyat találunk – fogalmazott.

A díjátadó után Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy Orosháza a hatályos jogszabályok szerint eleget tesz a gyermekekkel kapcsolatos kötelező feladatainak, és önként is igyekszik a gyermekek érdekében minél többet vállalni. A „Gyerekbarát település” elismeréssel kétmillió forint is jár, amit természetesen a gyerekekre költ majd a város.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.