- hirdetés -

Prima-díjas lett Hoffmann Ágnes, aki nemcsak hegedűművész, kántor, hanem három gyermeknek is az édesanyja. Zenekarával, az Alföld Quartettel kapták meg az elismerést magyar zeneművészet kategóriában. Ezen a héten ő a Hét embere.

– Szeptemberben tudtuk meg, hogy jelöltek minket. Már az is nagy dolog volt, hogy egyáltalán gondoltak ránk. Pár héttel a díjátadó előtt értesültünk róla, hogy megkaptuk a díjat. Az ünnepélyes átadás szeptember 22-én volt, a békéscsabai Phaedra Rendezvényközpontban. Nagy megtiszteltetésnek éreztem– mondta lapunknak Hoffmann Ágnes, akinek a zene gyermekkora óta az élete része, hiszen édesapja orgonaművész, édesanyja karvezető volt. A művésztanári diploma megszerzése után nem sokkal a fővárosi Dohnányi zenekar szólamvezető hegedűse volt, amikor megismerte Ördög Endre lelkészt, mostani férjét. Hat éve költözött családjával Orosházára, első gyermekük születése után – kezdte a hegedűművész.

A vonósnégyeshez öt éve csatlakozott. A régióban havi szinten tartanak hangversenyeket, de zenélnek társasági eseményeken is.
– Megpróbálunk mindenféle zenét játszani. A teljesen hagyományos, klasszikus komolyzenétől, egészen a báli zenékig. Ebben a világban egyre nehezebb komolyzenével fent maradni a felszínen, de nem nagyon szeretnénk ebből engedni. Mindig próbáltunk magunk mellé olyan színművészeket, énekkarokat és egyéb hangszeres szólistákat felkérni, akikkel valamilyen különleges dolgot tudtunk létrehozni. Fontosnak tartjuk, hogy minél szélesebb körben tudjuk a zenénket megismertetni 

Sikeres hegedűművész és családanya (Fotó: Rosta Tibor)
Sikeres hegedűművész és családanya (Fotó: Rosta Tibor)

Az irodalom komoly darabjai mellett szívesen játszanak azonban könnyed hangvételű műveket, átiratokat, melyekkel a báli időszakok estéit, szabadtéri koncertjeiket színesítik.
– Volt már filmzene koncertünk filmvetítéssel egybekötve, amit elkért tőlünk a megyei Filharmónia, egy diákoknak készült előadás keretében. Csináltunk egy sorozatot különböző általános iskolákban és gimnáziumokban, hogy a komolyzene, és könnyűzene hogyan tud összekapcsolódni. Nyertünk egy pályázatot, amit a Békéscsabai Konziban fogunk tartani egy ismeretterjesztő sorozat formájában. Főként gimnazistáknak szól majd, irodalom és társművészetei témában, és hogyan kapcsolódik egymáshoz a különböző korszakokban.

– A Csaba Gyöngye Kulturális Központban évente egy-két alkalommal adunk koncertet, de szeretünk a szarvasi múzeumban is zenélni, a jó akusztikája miatt. Különböző egyházak is megkeresnek, hogy valamilyen zenés rendezvényen lépjünk fel, például adventkor. Nyáron a szabadtéri koncertek elég jelentősek, így volt ez idén is a szarvasi Vízi színházban.

Hoffmann Ágnes bármiben számíthat férjére (Fotó: Rosta Tibor)
Hoffmann Ágnes bármiben számíthat férjére (Fotó: Rosta Tibor)

Három gyermeke és családja az, ahonnan erőt merít a mindennapokban, amit a konyhában, gyermekszobában és színpadon teljesítenie kell.
–Nem volt könnyű összeegyeztetni a zenét a gyerekekkel, hiszen 3, 5 és 8 évesek, akikre még oda kell figyelni. A férjemmel csak azt szoktuk mondani viccesen, én nem prédikálok ő meg nem hegedül, de ezen kívül minden mást csinálunk, amiben a másiknak segítségre van szüksége. Teljesen jól összedolgozó család vagyunk, akik segítik egymást bármiről is legyen szó.

A Prima-díj egy olyan kezdeményezés, amely a Prima Primissima díj mellett, a különböző régiók helyi kiválóságait jutalmazza. Minden megyében három ember, együttes vagy egyesület kaphatja meg a díjat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.