- hirdetés -

Mostanában, ha dicsérni szeretnénk valakit, gyakran mondjuk rá, hogy sokoldalú tehetség. Ha valakire igaz ez az állítás, az orosházi Nagy Imolára kétségtelenül az. Egyszerre végzi egyetemi tanulmányait az orvosin, a zeneművészetin és nem mellesleg kiváló sportoló is.

Nagy Imola Orosházán született, ’99-ben. Általánosba a Vörösmartyba járt, onnan a Táncsics gimnáziumba vezetett az útja. A zene szeretete már egészen kis korában kialakult, az iskolában is egyértelmű volt számára, hogy hangszert tanul. Furulyával kezdte Debreceniné Szabó Szilvia irányítása alatt, de hamar kiderült, hogy a hegedű az ő igazi hangszere.

– Igazából a hangszer talált meg engem. A zeneiskola akkori igazgatója, Riczánné Muzsik Ibolya kérdezte meg egy alkalommal, hogy nem szeretném-e kipróbálni a hegedűt. Amikor elmagyarázták, hogyan kell megfogni és először a kezembe vettem, az egy csodás érzés volt. Rögtön éreztem, hogy ez az igazi. Nagypapám is nagyon szépen játszott ezen a hangszeren, (Dr. Hévvízi Sándor, a múzeum egykori igazgatója.) az ő régi hegedűjén játszottam most a diploma koncerten is. Remek alapokat kaptam Orosházán amelyekre jól tudtam építkezni magasabb szinten – meséli a kezdetekről Imola.

A diploma hangverseny egy pillanata (Fotó: Barna Béla)

A tehetséges fiatal lányt tizennégy éves korában felvették a konzervatóriumba is, azonban mégis a Táncsics gimi biológia tagozatát választotta, készülve a későbbi, orvosi pályára, mellette folytatta a hegedülést Ördög Ágnesnél. Jelenleg harmadéves a Pécsi Tudományegyetemen, fogorvosnak készül. Mellette végzi zenei tanulmányait az egyetem művészeti karán Bánfalvi Béla, Liszt díjas hegedűművésznél. Az elmúlt hét végén volt a diploma koncertje. Mint mondja, a mesterképzéssel még vár egy kicsit. Sokszor nem egyszerű összeegyeztetni a kettőt, főként vizsgaidőszakban, de jó időbeosztással és egy kis szervezéssel minden megoldható.

– Amit az ember igazán szeret és tiszta szívből csinál, arra talál megoldást. Nem teherként élem ezt meg, hanem inkább motivál. Ha ütköztek a vizsgaidőpontok, a művészetin kaptam arra lehetőséget, hogy más időpontban teljesítsem az adott vizsgát – egészíti ki Imola.

A fogorvosi gyakorlat fontos eleme a képzésnek (Fotó: Nagy István Zsombor)

Egy átlag ember számára a fenti kettő is elég, vagy inkább sok lenne, Imola azonban a harmadik szeretett időtöltését, a sportot sem hanyagolja. Mint elmesélte édesanyja testnevelő tanárnő, aki már kiskorában megszerettette vele a mozgást, és a sport szeretetét is neki köszönheti.

– Az orvosin László Zitánál edzek, atletizálok. Most alapítunk egyesületet a Medikus SE-t. Nemrég voltunk a MEFOB-on (Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság), ahol négyszáz méteren hatodik, svéd váltóban pedig negyedikek lettünk. Tavaly még 4 x 400-as váltó volt, amit meg is nyertünk, de most ezt a svéd váltóval cserélték fel. Persze az edzésekre is időt kell találni, de szívesen teszem. Ezek mellett igyekszem a barátaimmal is lenni, a kari bulikon is részt venni, mert kell az embernek néha kiengedni a gőzt és feltöltődni élményekkel. Ez utóbbi miatt szeretem az évről-évre megrendezett nagy családi kirándulásokat is. Ez olyan szintű feltöltődés, hogy később, a nehezebb időszakokban elég csak rá visszagondolni és máris jobb – egészíti ki Imola.

Imola hozza első helyen a váltót (Fotó: MEFOB)

Zárásként még elmondta, nagyon reméli, hogy később, „felnőtt” élete során is szeretné orvosi hivatását és a zenét összeegyeztetni. Szeretne elhelyezkedni szimfonikus zenekarban, vagy kamara együttesben és délelőtt fogorvosként rendelni, este pedig fellépni, esetleg még jótékonysági koncerteket is adni. Ez még a jövő zenéje, egyelőre boldog, hogy túl van a diploma koncerten, most szeretné élvezni a nyarat, és sokat lenni a családjával és a barátokkal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.