- hirdetés -

Az európai bérunióért kezdett aláírásokat gyűjteni a Jobbik Orosházán is. Az ellenzéki párt szerint a kezdeményezéssel megakadályozható a fiatalok elvándorlása az országból.

Az ellenzéki párt 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselő-jelöltje az augusztus 26-i aláírásgyűjtésen az Oroscafénak elmondta, céljuk, hogy az Európai Unió alapokmányaiba bekerüljön az „egyenlő munkáért, egyenlő bért” elve, amivel szerintük meg lehetne akadályozni a munkaerő elvándorlást is.
– Amennyiben ez sikerül, akkor azt szeretnénk, hogy konkrét intézkedések mellett végre fokozatosan megvalósulhasson a hazai bérek, nyugati szintűre emelése – fogalmazott a képviselő, aki szerint azért is szükség van a bérunióra, mert az árunió már megvalósult, de a fizetések még nem érték utol az uniós átlagot.

A Jobbik egyébként több kelet-, és közép-európai ország képviselőivel együtt kezdeményezett európai uniós népszavazást. Az ellenzéki párt azt szeretné elérni, hogy azonos munkáért azonos bér legyen az Európai Unió területén.
– Természetesen nem egy tollvonásra fog megtörténni a bérunió, hanem egy intézkedéssorozat eredményeként. A gazdaságot is új alapokra kell helyezni, elsősorban a kis- és közép vállalkozásokat olyan helyzetbe kell hozni, amellyel a béremelést meg tudják valósítani. Ezt járulékcsökkentéssel, adóreformokkal és a korrupció teljes megszüntetésével lehetséges – mondta a jobbikos képviselő.

A Jobbik szerint a bérunió minden magyar ember érdeke (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A Jobbik szerint a bérunió minden magyar ember érdeke (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Szintén a bérunióval kapcsolatban járt Orosházán az ellenzéki párt országgyűlési képviselőjelöltje, Gyöngyösi Márton is, aki elmondta, hogy az elmúlt 27 év politikájának két legkárosabb következménye a devizahitelesek tragédiája és a nagymértékű elvándorlás. A Jobbik álláspontja szerint mindkettő összefügg az alacsony bérekkel és életszínvonallal, amely mindössze két lehetőséget kínál egy frissen végzett fiatalnak.
– Vagy itthon marad és az alacsony bérek következtében elszegényedik, hitelfelvételre kényszerül, vagy elhagyja az országot és Kelet-Közép-Európát. Hazánkból 600 ezer fiatal ment el, mióta csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Bizonyos statisztikák szerint további legalább 300 ezer gondolkozik azon, hogy kövesse a példájukat az elkövetkező években – vázolta a politikus a júniusi sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy hazánk az uniós csatlakozással leküzdötte a tőke és a munkaerő szabad áramlása előtt tornyosuló akadályokat, integrálódott a közös piacba, miközben cserébe nem kapta meg a felzárkózást. A bérunió nem csak ennek a térségnek, hanem egész Európának érdeke.

Megtudtuk, hogy minden csütörtökön 16 órától a Jobbik a helyi irodában is várják az aláírókat. Emellett, az őszi időszakban az időjárástól függően szombatonként a piacon is jelen lesznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.