- hirdetés -

A napokban adta be Orosháza azt a pályázatot, amelynek köszönhetően megújulhatnak a belváros egyes részei, és jelentősen nőhet a zöld területek aránya.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) újra lehetőséget ad Orosházának, hogy tovább fejlődhessen, és szépülhessen. Ezért pályáztunk a zöld város II. ütemének magvalósítására – mondta az OrosCafénak Elekes Lajos. A város alpolgármestere elmondta, hogy a most beadott dokumentum egy hosszú folyamat része, amely azzal kezdődött, hogy meghatározták a fejlesztési stratégiánkat. Két területet határoztunk meg, az egyik a gyopárosi rész, a másik pedig a belváros. A zöld város I-et sikerült megnyernünk, így most a belváros következhet. Itt már volt egy nagyobb rehabilitáció, ami a főteret és környékét érintette. Most a katolikus templomtól egészen a gimnáziumig, három fő helyszínen lesznek fejlesztések, ha megnyerjük a pályázatot – fogalmazott az alpolgármester. A teljesség igénye nélkül: a gimnázium elé két közösségi teret tervezünk, az evangélikus templom körül kicseréljük a térburkolatot, a katolikus templomkert kavicsos burkolatát pedig „zölddé változtatjuk.”

– Komoly szakmai munka van pályázataink sikere mögött, a továbbiakban pedig kiváló lehetőség városunknak az Orosházi Járás 4 milliárdos lehatárolása, melynek létrejötte egyszerre bizonyította be a város érdekérvényesítő képességét és a Simonka György országgyűlési képviselő vezetésével létrejött dél-békési összefogás erejét – hangsúlyozta Elekes Lajos.

A pályázat egyébként közös konzorciumban valósul meg a Katolikus egyházzal, illetve a Békés Megyei Önkormányzattal. Elekes Lajos elmondta, hogy az egyház közreműködésére azért volt szükség, mert a tulajdonában álló területekhez másképp nem lehetett volna hozzányúlni, az önkormányzat pedig szakmai oldalról segít, ők végzik a projektmenedzsmentet.

A katolikus templom környéke is megszépül (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A katolikus templom környéke is megszépül (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Orosháza nyertes pályázataiban, illetve a projekttervek és a fejlesztési irányok meghatározásában nagy szerepe van a térség országgyűlési képviselőjének is. – A helyi lakosok igényeire alapoztunk akkor, amikor fejlesztéseinket terveztük a Calendula terv szakembereinek segítségével. Az elmúlt időszak pedig megmutatta, hogy van esélyünk, Dél-Békés és Orosháza is folytathatja munkáját a felzárkózás útján. Nem álluk meg, a fejlesztések folytatódnak, amelyekkel megpróbáljuk ledolgozni az elmúlt évtizedekben felhalmozódott hátrányokat. Az új beruházások, a fejlesztési tervek remélem, biztosítják a jövőképet a fiataloktól az aktív korúakon át egészen az idősebb korosztálynak – vázolta fel lapunknak a közelmúlt sikereit és a jövő terveit Simoka György.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.