- hirdetés -

A vakáció mindenkinek a pihenést jelenti. Van, aki családot látogat, mások fesztiválokra mennek – és vannak, akik külföldre indulnak: világot látnak, napfürdőznek vagy kalandtúráznak.

Új trend a nyugaton régóta divatos előre tervezés: az első perces utak korai foglalásaival ugyanis sokkal kedvezőbbek az árak („early bird price”), mint a pár éve még olyan népszerű „last minute” utak ajánlatai. Persze ehhez az is kell, hogy a szabadságokat is előre be tudják tervezni az emberek. Így már a családok is könnyebben indulhatnak el együtt. Ráadásul a jobb szállodákban animátorok gondoskodnak a felnőttek és gyerekek szórakoztatásáról, az élménydús vakációról.

Az „animátor” tulajdonképpen hangulat-felelős, aki a salsa oktatástól a strandröplabda csapatok megszervezésén át a gyerekek rajzversenyéig számos programot kínál – és nem csak az esős napokra. Sok helyen ezt már magyar nyelven is biztosítják, az angol nyelvű gyerekanimátor pedig jó nyelvgyakorlás lehet a lurkóknak.

A legkisebbek is tartalmasan tölthetik az időt az animátorokkal (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Animátorok a gyopárosi fürdőben is szórakoztatnak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Akik a magányos kalandtúrákat kedvelik, azok is jobban járnak, ha utazási tanácsadó segítségével intézik a repülőjegy- és szállásfoglalást, mielőtt messzire indulnak. Ilyenkor ugyanis nagyon kell figyelni, hogy az átszállásra is maradjon elég idő, mert hiába van két repülőtér egy városban, az átjutáshoz szükséges idővel sokan nem számolnak. Ha távoli célokat keresünk fel, érdemes a szállást, vonatjegyet is előre biztosítani, és olyan iroda segítségét igénybe venni, ami az adott országban is rendelkezik partnercéggel.

Olcsó húsnak híg a leve!

Ellenőrizzük az utazási irodát, mielőtt rábíznánk a pénzünket! Ezt megtehetjük Budapest Főváros Kormányhivatala vagy a Magyar Utazási Irodák Szövetsége honlapján. Általánosságban elmondható, hogy megbízhatóbbak azok a cégek, amelyek irodát is működtetnek. A feltűnően olcsó utat kínáló ajánlatoknál pedig arról is győződjünk meg, hogy ki az utazás tényleges szervezője, és mik az általános szerződési feltételek.

352 ár-összehasonlító és online-foglalást biztosító weboldalt vizsgált az Európai Fogyasztóvédelmi Hatóság (Készítette: Kovács Lajos)
352 ár-összehasonlító és online-foglalást biztosító weboldalt vizsgált az Európai Fogyasztóvédelmi Hatóság (Készítette: Kovács Lajos)

Az Európai Fogyasztói Központ egy nemrég nyilvánosságra hozott vizsgálata a 26 EU-s tagország, valamint Norvégia és Izland 352 online ár-összehasonlító és utazásfoglalást biztosító weboldalának megbízhatóságát tanulmányozta. Az oldalak kétharmadánál (235) azt találták, hogy a közzétett árak nem voltak megbízhatóak.

A vizsgált weboldalak számos hiányosságot mutattak (Készítette: Kovács Lajos)
A vizsgált weboldalak számos hiányosságot mutattak (Készítette: Kovács Lajos)

Az ellenőrzés során kiderült, hogy az esetek egyharmadában a vizsgált honlapok csali-árakat használtak, ami a foglalási folyamat végére drágább lett. Az esetek 30%-ában a végső ár kiszámítása követhetetlen volt. A hirdetésben szereplő árak közül pedig minden ötödik nem létező, lejárt szolgáltatást kínált. Több, mint 25%-ban a honlapok üzemeltetőinek adatai sem voltak szabályosan feltüntetve. Az oldalak negyede pedig az „utolsó”-ként hirdetett promóciós ajánlatról nem közölte, hogy az csak náluk kifutó szolgáltatás, máshol még elérhető.

4 fontos tipp

Mire érdemes figyelnünk? Az STA Travel blogbejegyzésében erre is kapunk választ.

1) Ellenőrizzük, hogy a végső ár, megegyezik-e azzal, amit a foglalási folyamat elején kínáltak. A kedvezményt ugyanis az utolsó lépésben sok online foglalást biztosító weboldal visszaveszi.

2) Figyeljünk, hogy ne csapjanak hozzá nem kívánt tételt a kosarunkhoz! Lehet, hogy az adott bankkártya használatáért számolnak fel extra költséget, de ha nem egyértelmű az ár kiszámításának a módja, inkább vásároljunk máshol.

3) Ha az oldalt meglátogatva az az üzenet fogad, hogy az adott ár már nem elérhető, gondoljuk át, mennyire megbízható az a honlap, ami csalival fog vevőt. Biztos, hogy egy ilyen céggel szeretnénk üzletelni?

4) Ne dőljünk be az „utolsó szoba” ajánlatnak! Ezt a döntésre kényszerítő befolyásolást sok oldal használja alaptalanul. De ugyanígy gyanút keltő, ha a kiszemelt áru egyszercsak drágulni kezd.

Végül bizonyosodjunk meg arról, hogy az oldal hiteles: az üzemeltető adatai szerepelnek az impresszumban, névjegyen. Ezzel nem csak a saját pénzünkre vigyázhatunk, de arra is, hogy a külföldön bejegyzett weboldalak ne fosszák meg a hazai utazási irodákat évi 20-25 milliárd forintos forgalomtól – sok esetben úgy, hogy még a tisztességes utazásszervező cégek hitelét is elveszik. Ha további kérdéseink lennének (pl.Mi a teendő, ha nem minden úgy teljesül a nyaralás során, ahogy vártam?), érdemes átolvasni a fogyasztói tájékoztatót is.

Utazási szokásaink

Az orosháziak utazási szokásairól kérdeztük Nagy Lászlónét, a Nagy Utazási Iroda ügyvezetőjét. Tapasztalata szerint továbbra is azok a buszos utazások a legnépszerűbbek, amelyekre Orosházán is föl lehet szállni. Népszerű úti cél még mindig Görögország, Horvátország, Bulgária és a török riviéra. Megint sokan indulnak Tunéziába és Egyiptomba, új célországként pedig Albániát emelte ki, amit olcsó áraiért, szép tengerpartjáért és kulturális sokszínűségéért keresnek fel.

Albánia - Himara-beach (Forrás: lótusz.cafeblog.hu)
Albánia – Himara-beach (Forrás: lótusz.cafeblog.hu)

Akik nem a szervezett utakat keresik, azoknál a fő szempont a kaland. A különleges igények közül Hajdú Attila, a STA Travel nemzetközi diákutaztatásra specializálódott irodahálózat magyarországi képviselője azt a párt emelte ki, aki egyéves világkörüli nászútjának megszervezéséhez kérte a segítségüket. De elintéztek már cimbalom szállításától kezdve állattal történő utazáson át sok mindent. Az irodahálózat jellegéből adódóan őket mégis elsősorban a diákok és tanárok keresik, hiszen nekik speciális kedvezményeket is nyújtanak.

http://statravel.hu/

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.