- hirdetés -

Májusban elindult Orosházán a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, amely díjmentesen vehető igénybe. Az eddigi tapasztalatok alapján az orosháziak felelősségteljesen használják a sárga kukákat.

Nagyon pozitívak az eddigi tapasztalatok – tudtuk meg korábban Benkő Ferenctől, az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Egyre több helyen teszik ki a városban a sárga szelektív edényeket, és ami a legfontosabb, hogy csak a megfelelő hulladékot rakják bele.

– Orosházán 7000 háztartásba kell kiosztanunk szelektív hulladékgyűjtőt. A kezdeti időszakban naponta akár 100 kukát is kiadtunk, mostanra ez a szám csökkent. Az emberek leginkább a nagyobb, 240 literes kukát választják. Ebből idáig 2836 darabot, míg a kisebb, 120 literesből 1650 darabot adtunk ki. Emellett nagyon sokan élnek a lehetőséggel, hogy otthon dolgozzák fel a zöldhulladékot, összesen 2123 komposztáló edényt osztottunk szét – közölte az ügyvezető.

Az orosháziak is örömmel fogadták

Szabó Mihály szerint régóta vártak már erre a lehetőségre, ami egyszerűbbé teszi a szelektív hulladékgyűjtést.
– Az ember így tényleg tehet azért, hogy a szemét ne egy helyre kerüljön. Annak külön örülök, hogy lehetőségem van saját komposztálót használni. A kuka mellé kaptunk tájékoztatót is, amiben benne van, hogy mikor viszik el, eddig mindig időben elvitték a szelektív hulladékot – mondta el tapasztalatait a férfi.

Egyre több sárga kuka található városszerte (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Egyre több sárga kuka található városszerte (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az elszállítással kapcsolatban Benkő Ferenc úgy tájékoztatott, hogy a szelektív gyűjtésre kijelölt napokon mind a szürke kommunális hulladékra szolgáló kukát, mind a sárga szelektív gyűjtőedényt egyszerre tegyék ki az ingatlan elé a lakosok. Párhuzamosan indulnak a gyűjtőjáratok, de nem egyszerre érnek az adott ingatlanhoz. Ezért sokszor úgy tűnhet, hogy nem viszik el a szelektív hulladékot, pedig csak később ér oda a járat.

Szelektív hulladékgyűjtési időpontok idén: május 15–19., június 12–16., július 10–14., augusztus 7–11., szeptember 4–8., október 2–6., október 30–november 3., november 27–december 1., december 25–29.

Kérdésünkre, hogy akadályoztatásuk miatt mennyien kérték, hogy szállítsák ki részükre a gyűjtőedényeket, az ügyvezető elmondta, mintegy 350-en jelezték eddig, hogy kérik a szelektív edények házhoz szállítását. Amennyiben az ezzel járó anyagi költségeket a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) vállalja, akkor megkezdik az edények kiszállítását.

A szelektív hulladékgyűjtő és komposztáló edények átvehetők a Fürdő utca 5. szám alatt (amely a Nádasdi utca felől közelíthető meg): hétfőtől-péntekig 10-18 óráig, szombaton 8-12 óráig. Az átvételhez szükséges: személyi igazolvány és lakcímkártya, átvételi elismervény, meghatalmazás, ha a számlafizetőnek nincs lehetősége az edény átvételére. A meghatalmazás csak 2 tanú aláírásával érvényes! Az átvételi elismervény és meghatalmazás formanyomtatványa letölthető az OHU Kft. honlapjáról vagy elérhető az ügyfélszolgálati irodában (Fürdő utca 5.).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.