- hirdetés -

Június 30-án tették közzé Bartal Tamás helyettes államtitkár sajtótájékoztatón tett televíziós nyilatkozatát a kormany.hu weboldalon. Eszerint a családok, kis- és középvállalkozások ingyenesen vagy nagyon alacsony eljárási díjért, csökkentett ügyintézési határidővel kapcsolódhatnak rá a villany, gáz, ivó- és szennyvízhálózatra.

A kormány.hu oldalon közzétett sajtótájékoztatói nyilatkozatában Bartal Tamás, a Közigazgatási államtitkár Kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára elmondta, július 1-jétől ingyenessé, vagy nagyon mérsékeltté válik a közművekhez való csatlakozás.

Bartal Tamás nyilatkozatában elmondta, hogy miután áttekintették az ügyintézést, azt találták, hogy ez lassú és körülményes, ráadásul a szolgáltatók ezekben az eljárásokban nem szolgáltatói, hanem hatósági szemlélettel lépnek fel a fogyasztókkal szemben. „Ezért a kormány a miniszterelnökség javaslatára úgy döntött, hogy villany, gáz és víz csatlakozások esetében, átlagos méretű ingatlanok tekintetében nagyrészt díjmentessé válnak a csatlakozások, és gyorsabb munkára kényszerítjük a közműveket.

Ezzel két célt szeretnénk megvalósítani: egyrészről csökkenteni a lakosság terheit, újabb jelentős segítséget adni az otthonteremtéshez – legyen szó új ingatlan építéséről vagy a meglevő átalakításáról, felújításáról. Másrészt megszabadítani a kis- és középvállalkozásokat egy hatalmas bürokratikus tehertől, javítva ezzel is a hazai kkv-szektor versenyképességét.”

Spórolnak a családok és kkv-k

A helyettes államtitkár elmondta: a Miniszterelnökség javaslatára az Országgyűlés által elfogadott törvény, valamint az annak végrehajtását szolgáló kormányrendelet értelmében díjmentessé válik a legfeljebb óránként 4 köbméter és a legfeljebb 32 amper névleges teljesítményű fogyasztásmérők beszerelése, valamint a 32 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték és a 160 milliméter átmérőjű szennyvízvezeték bekötése. Ezek egy nagyobb lakás vagy egy átlagos méretű családi ház, illetve egy átlagos méretű üzlethelyiség ellátásához elegendőek – jelezte.

Ez összegszerűen azt jelenti, mondta Bartal Tamás, hogy lakossági felhasználók számára villany, gáz és vízcsatlakozások kialakítása esetén egy átlagos méretű lakást, családi házat feltételezve legalább 450 ezer, legfeljebb 1,9 millió forint maradhat a családok pénztárcájában.

Nemcsak a csatlakozási alapdíjakat és a fogyasztásmérő díját engedik el. A gázbekötéseknél az elosztó 250 méterig a közcélú vezetéket is ellenérték nélkül építi ki, ami teljesen új szabály – hangsúlyozta Bartal Tamás. A villanyszektorban az eddigi kétszeresére emelkedik az az elosztói vezetékhossz, amit az elosztó társaság ingyenesen biztosít.

120920_gazora_clap

A víziközmű-szektorban a közműfejlesztési hozzájárulást a lakossági fogyasztóknak már eddig sem kellett fizetniük, a díjmentesség július 1-jétől a kis- és középvállalkozásokra is kiterjed. A helyettes államtitkár kiemelte azt is, hogy csökkennek a gázszektorban a különdíjas szolgáltatások költségei.

Július 1-jétől a fogyasztók jogorvoslatért fordulhatnak a műszaki-biztonsági hatósághoz, ha az elosztó társaság elutasítja közműkiviteli tervüket. Jogorvoslattal lehet élni akkor is, ha az elosztó elutasítja a terv szerint kivitelezett közmű átvételét – ráadásul ezek a jogorvoslati eljárások díjmentessé válnak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy jelentősen csökkennek a közmű-csatlakozásokkal kapcsolatos ügyintézési határidők, valamint a korábbi határozatlan idővel szemben meghatározott időhöz lesznek kötve a közművek szolgáltatásai.

forrás: kormany.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.