- hirdetés -

A csütörtöki nappal léptek hatályba a Magyar Élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai. Ezentúl a rozskenyereknél például az eddigi 40 helyett 60 százalékra kell növelni a rozsliszt arányát. A termékek árát a szabályozás változása előre láthatólag nem érinti.

A rozskenyér csak az egyik érintett termék, a rozsos változat rozstartalmát is minimum 30 százalékra kell emelni a korábbi 15,1 százalékról.
– A teljes kiőrlésűeknél még markánsabb a módosítás, június 22-e után ugyanis csak azokat nevezhetjük így, amelyek bizonyítottan legalább 60 százalékban teljes kiőrlésű lisztből készülnek, szemben az eddigi 5 százalékkal, a rozsliszt-tartalomnak pedig 40 százaléknak kell lennie – tájékoztatott Csizmadia Lajosné, a Csizmadia és Társai Kft. ügyvezetője.

Nincs többé házi kenyér

A Graham és a tönkölykenyereket sem hagyta ki az új szabályozás. Előbbinél minimum 90 százalékban kell Graham-, utóbbinál minimum 60 százalékban kell tönkölylisztet használni a sütésnél.
– Fontos még, hogy megszűnt a házi kenyér elnevezés, az ebbe a kategóriába tartozó termékeket fehér- vagy búzakenyérként forgalmazhatjuk ezután és kézműves kenyér megnevezést kapnak azok a termékek, amik elsősorban kézzel, adalékanyagok nélkül, kovásszal készülnek – egészítette ki Csizmadia Lajosné.

A védjegyes orosházi kenyér összetétele nem változik (Fotó: Rajki Judit)
A védjegyes orosházi kenyér összetétele nem változik (Fotó: Rajki Judit)

A változtatás célja egyrészt az, hogy a fogyasztókat az egészségesebb életmód felé terelje. Ennek jegyében a kenyerek sótartalmát is csökkenti. Idén még másfél és 2,8 százalék között mozoghatnak a sütödék, jövőre azonban az alsó határ 1,3, a felső 2,35 százalékra módosul. Másrészt nem titkolt cél, hogy a fogyasztó valóban azt kapja, amiért fizet.

Ezt segíti elő, hogy mostantól a csomagolatlan pékáruk esetében is kötelező írott formában az üzletben tartani és kérésre megmutatni, hogy 100 gramm terméknek mennyi a tápértéke, mennyi benne a zsír, a fehérje, a szénhidrát és a só.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.