- hirdetés -

Mintegy ötezer szelektív gyűjtőedényt vittek el eddig a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés keretében, mely díjmentesen vehető igénybe a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás részeként. Az edények átvételének időpontját július 30-áig meghosszabbították.

Májustól Orosházán is elindult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, melynek keretében eddig összesen 5121 darab gyűjtőedényt vittek el a kertes házban élők (szelektív edény: 3410 db (120 literes: 1027 db, 240 literes: 2203 db, komposztáló edény: 1711 darab).

Benkő Ferenc, az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, nagyon pozitívak az eddigi tapasztalataik, egyre több helyen teszik ki a városban a sárga szelektív edényeket, és ami a legfontosabb, csak a megfelelő hulladékot rakják bele. Hozzátette: az eredetileg meghirdetett határidő közeledtével tapasztalják, hogy nagyon sokan jönnek még az edényekért, ezért július 30-ig meghosszabbították az átvétel időpontját, az edényeket továbbra is a megszokott időpontokban: hétfőtől-péntekig 10-18 óráig, szombaton 8-12 óráig vehetők át.

Július 30-áig meghosszabbították a gyűjtőedények átvételének időpontját (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Július 30-áig meghosszabbították a gyűjtőedények átvételének időpontját (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Fontos, hogy a szelektív gyűjtésre kijelölt napokon mind a szürke kommunális hulladékra szolgáló kukát, mind a sárga szelektív gyűjtőedényt egyszerre tegyék ki az ingatlan elé a lakosok. Párhuzamosan indulnak a gyűjtőjáratok, de nem egyszerre érnek az adott ingatlanhoz. Ezért sokszor úgy tűnhet, hogy nem viszik el a szelektív hulladékot, pedig csak később ér oda a járat. Amennyiben mégsem szállították el a kirakott sárga gyűjtőedény tartalmát, kérjük, hogy telefonon értesítsék a diszpécsert, aki intézkedik azok utólagos elszállításáról – tájékoztatott az ügyvezető.

Megtudtuk, a szelektív járatterv szerint begyűjtött hulladék az átrakóállomásra kerül, ahol külön szelektív konténerben gyűjtve szállítják el a békéscsabai válogatóműbe.

Benkő Ferenc kiemelte, a sárga és a komposztáló edények a DAREH tulajdonát képezik, ingyenesen biztosítják a lakosoknak, nem kell attól tartani, hogy a jövőben bérleti díjat fog kérni a szolgáltató a kukákért.

Kérdésünkre, hogy akadályoztatásuk miatt mennyien kérték, hogy szállítsák ki részükre a gyűjtőedényeket, az ügyvezető elmondta, mintegy 250-en jelezték eddig, hogy kérik a szelektív edények házhozszállítását. Amint befejeződött a telephelyükön a kiosztás, utána viszik ki számukra az edényeket.

Ugyanakkor felhívta figyelmet arra, hogy a kiadott gyűjtőedényekről névre szóló nyilvántartást vezetnek, mindenki felelősséggel tartozik állagmegóvásukért, így ne adják el a kukákat és ne használják rendellenesen.

Szelektív hulladékgyűjtési időpontok idén: május 15–19., június 12–16., július 10–14., augusztus 7–11., szeptember 4–8., október 2–6., október 30–november 3., november 27–december 1., december 25–29.

A szelektív hulladékgyűjtő és komposztáló edények átvehetők a Fürdő utca 5. szám alatt (amely a Nádasdi utca felől közelíthető meg): hétfőtől-péntekig 10-18 óráig, szombaton 8-12 óráig. Az átvételhez szükséges: személyi igazolvány és lakcímkártya, átvételi elismervény, meghatalmazás, ha a számlafizetőnek nincs lehetősége az edény átvételére. A meghatalmazás csak 2 tanú aláírásával érvényes! Az átvételi elismervény és meghatalmazás formanyomtatványa letölthető az OHU Kft. honlapjáról vagy elérhető az ügyfélszolgálati irodában (Fürdő utca 5.).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.