- hirdetés -

Információs napot tartottak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatban Békéscsabán. Az elsőkörös felhívásra Orosháza több, 100%-ban támogatott pályázatot is benyújtott, melyek közül a közelmúltban öt kapott támogató döntést az Irányító Hatóságtól, így 879 millió forint európai uniós támogatás érkezik településünkre. Az információs napon a kedvezményezetteket tájékoztatták a pályázatokkal kapcsolatos feladatokról.

A Békés Megyei Önkormányzat épületében tartottak sajtótájékoztatót május 11-én a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) kapcsán. Már korábban bejelentették, hogy 8 milliárd forint értékben született döntés közutak fejlesztéséről, foglalkoztatási paktumokról, május 2-án pedig hivatalossá vált, hogy az Irányító Hatóság 18,3 milliárd forint, azaz 179 projekt esetében hozta meg támogatói döntését.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke az információs nap keretében tartott tájékoztatón ismertette, hogy további 8,3 milliárd forint értékben 51 pályázat van jelenleg is elbírálás alatt a megyében, és a közeljövőben újabb 24 milliárd forintnyi fejlesztési forrásra lehet pályázni.
– Úgy gondolom, hogy az orosháziak is elégedettek lehetnek. A Békés Megyei Önkormányzatnak nagyon fontos és felelősségteljes feladata volt a Döntéselőkészítő Bizottságban (DEB). A pályázatokat kellett véleményezni, és valamennyi győztes orosházi projektet a DEB is támogatta – nyilatkozta stábunknak Zalai Mihály.

170511_TOPinfonap_ZalaiMihalyFB
Rákossy Balázs és Zalai Mihály (Fotó: Zalai Mihály Facebook-oldala)

Gyorsan, hatékonyan és átláthatóan

A békéscsabai tájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, Rákossy Balázs elmondta, hogy 2014 és 2020 között az ország 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrásának 60 százalékát gazdaság-fejlesztésére fordítják.

– A TOP során 1300 milliárd forintot a 18 megye – Pest megyét leszámítva – és 22 megyei jogú város között osztottunk el. Ezen belül 58 milliárd forinttal gazdálkodhat Békés megye, amellyel gazdaságfejlesztési, foglalkoztatást serkentő gazdasági beruházásokat hajthatnak végre az önkormányzatok – emelte ki az államtitkár, hozzátéve, a forrásokat gyorsan, hatékonyan, és átlátható módon kell felhasználni.

Az NGM államtitkára úgy fogalmazott, hogy a tervezési időszakból a végrehajtási fázisba léptek be. Az elkövetkező néhány hétben elkezdődhet a beruházás látványosabb szakasza, amikor a Békés megyei településeken is beindulnak a fejlesztések.

Azt már Oláh Gábor, az NGM helyettes államtitkára fejtette ki, hogy idén valamennyi TOP-pályázat esetén szeretnék megkötni a támogatási szerződést, a nyertes pályázóknak pedig év végéig a 66 százalékos készültséget el is kell érniük. Így reményeik szerint 2020-ig, az uniós pénzügyi ciklus végéig valamennyi nyertes projekt kivitelezése befejeződhet, átadhatják azokat, és az Európai Bizottsággal is megtörténhet az elszámolás.

Dr. Dancsó József, a TOP esetében a közreműködő szervezeti feladatokat ellátó Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke úgy nyilatkozott, hogy nagyon szűkös a határidő, ezért igényel szoros együttműködést az önkormányzatok és a MÁK között.
– Ezért is volt szükség az információs napra, hogy a kedvezményezetteket tájékoztassuk arról, a pályázatokkal kapcsolatos feladatokat milyen módon lehet lebonyolítani. Bízom abban, hogy azzal a csapatmunkával, amit az elmúlt időszakban megteremtettünk, sikerrel tudjuk venni ezt az akadályt, és az állampolgárok legnagyobb megelégedésére is tudunk szolgálni – fogalmazott az államkincstár elnöke.

170511_TOPinfonap_ZalaiMihaly1FB
dr. Dancsó József (b) szerint szűkös a határidő, de reméli sikerrel veszik az akadályokat (Fotó: Zalai Mihály Facebook-oldala)

Orosházán öt nyertes pályázat

Ahogyan arról már hírt adtunk, Orosházán az öt nyertes TOP pályázatnak köszönhetően a zöld város program keretein belül 400 millió forint érkezik egy szabadidőközpont felépítésére Orosháza-Gyopárosfürdőn, mely közösségi funkciókat lát majd el, és egy mozi is helyet kap az épületen belül. Megvalósul a környező 15.000m2 zöldfelület rehabilitációja is. A Lehel utcai és Könd utcai óvodák energetikai korszerűsítésére 250 millió forintot nyert a város, utóbbi intézményben egy új bölcsődei csoportszoba is helyet kap 24 férőhellyel. A Kiss Ernő utcai háziorvosi rendelő teljes körű felújítására és eszközbeszerzésére 39,7 millió forint áll rendelkezésre, az Egységes Szociális Központ által üzemeltetett négy nyugdíjasklub – Reménység Klub, Őszirózsa Klub, Öreg Tölgy Klub és Gyöngyvirág Klub – energetikai felújítására 119,7 millió forint, míg a társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programra 70 millió forint érkezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.