- hirdetés -

Március eleje óta harminc patikában, élesben tesztelik az új elektronikus egészségügyi adatrendszert, amelyhez novembertől minden gyógyszertár és orvos csatlakozik. Egyik eleme az úgynevezett e-recept, amely a fejlesztők szerint számos előnnyel jár majd a betegek számára.

Finiséhez érkezett az egészségügy országos informatikai struktúrájának évek óta tartó átalakítása, amelynek várható eredményeként jelentősen leegyszerűsödik a betegek adatainak kezelése és hozzáférhetősége. Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér, azaz EESZT elnevezésű rendszer például lehetővé teszi, hogy a páciens orvosi dokumentumai bárhol és bármikor lekérdezhetők legyenek.

Mindent látnak majd mindenhol

Azaz nem kell a korábbi leleteit, zárójelentéseit magával vinni, ha orvoshoz megy, ha pedig otthon felejtette azokat, akkor nem kell a kórházakban és szakrendelőkben találgatni, milyen gyógyszereket szed és milyen problémái voltak korábban. Az orvosok gyakorlatilag egyetlen gombnyomással letölthetik a kórelőzményeket.

A papír alapú recept is még sokáig kérhető (Fotó: illusztráció)
A papír alapú recept sem szűnik meg azonnal (Fotó: illusztráció)

Ahogyan a patikában is egyetlen gombnyomásra megjelenik minden információ.
– A szakma üdvözli a fejlesztést, megkönnyíti az életünket, ha beindul a rendszer – mondja Dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka szakgyógyszerész. – Egyben látjuk majd a beteget, minden adatot le lehet kérni róla. Például, hogy kiváltott-e máshol már valamilyen gyógyszert, vagy van-e valami olyan betegsége, ami inkompatibilis a számára felírt készítménnyel – sorolja az előnyöket.

Egy vonalkód váltja a papírokat

De kiszűrhetők lesznek a különböző helyeken és időben rendelt, egymással ellentétes hatású, netán egymás hatását felerősítő gyógyszer-kombinációk is. Szintén a rendszer előnyei közé tartozik, hogy elkerülhetők a felesleges vizsgálatok, mivel az EESZT-ben látszani fog, ha valamit korábban már elvégeztek.

– Az e-recept a gyakorlatban úgy működik majd, hogy a beteg – amennyiben nem ragaszkodik a még sokáig kérhető papír alapú vényhez – kap az orvostól egy vonalkódot és egy tájékoztatót arról, hogyan szedje a kiírt gyógyszert. A vonalkóddal aztán bármelyik patikába betérhet a készítményekért – ismerteti dr. Abonyi Etelka hozzátéve, hogy az e-recept a krónikus betegeknek is hasznos lesz, mivel a stabil fenntartó kezeléshez szükséges orvosságokat egy felírás után két-három alkalommal is ki lehet váltani.

Az elektronikus adatbázishoz az orvosok és gyógyszerészek mellett a beteg is hozzáférhet, az ügyfélkapuval rendelkezők akár már most megadhatják saját adatvédelmi beállításaikat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.