- hirdetés -

A nemrégiben ünnepélyes keretek között megújított testvérvárosi kapcsolatok ápolásának jegyében orosháziak is részt vettek a határ másik oldalán, Nagykárolyban megtartott március idusi ünnepségeken.

Az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából évente nagyszabású rendezvénysorozatot tartanak a partiumi városkában. Így tesz a város elméleti középiskolája is. Több mint hatvan fiatal szólaltatta meg a forradalmi hevületet az oktatási intézmény színültig megtelt dísztermében március 15-én.

A rendezvényen jelen volt az orosházi testvériskola, a Székács József Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium egy küldöttsége. Pedagógusok – Szigeti Szilárd iskolalelkész, Oláh Rita magyar szakos tanár, valamint Hajdú Attila történelem szakos tanár –, illetőleg diákok, Dombi Diána Luca, Lopuch Regina, Csin Attila és Krcsméri János. Egyébként egy budapesti testvériskola, a Fasori Evangélikus Gimnázium tanulói is jelen voltak.

Németh Béla orosházi tanácsnok (j) egyeztet Kovács Jenő nagykárolyi polgármesterrel (k), valamint Turós Lóránd romániai felsőházi képviselővel a további együttműködési lehetőségekről (Fotó: Megyeri Tamás)
Németh Béla orosházi tanácsnok (j) egyeztet Kovács Jenő nagykárolyi polgármesterrel (k), valamint Turós Lóránd romániai felsőházi képviselővel a további együttműködési lehetőségekről (Fotó: Megyeri Tamás)

Ökumenikus istentisztelettel folytatódott az ünnepség, majd Petőfi Sándor mellszobra elé gyűltek – több százan. Alkalomhoz illő énekek hangzottak el, illetőleg a történeti emlékezés egyik kevéssé tárgyalt részéről, a nők a szabadságharcban való szerepvállalásáról hangzott el ünnepi beszéd. Számos egyesület, önkormányzat, szervezet helyezett el koszorút a forradalom lánglelkű költőjének mellszobra elé (a Petőfi-büszt két évtizeddel ezelőtti létrejöttéhez igen jelentős összegekkel járultak hozzá az orosháziak).

Orosháza város nevében Németh Béla tanácsnok, valamint Antal László önkormányzati képviselő helyezte el a megemlékezés koszorúit. Szintén koszorúztak a hálás utókor nevében a Székács iskola képviselői. Az ünnepség a nemrégiben felújított színházban folytatódott, mégpedig egy formabontó előadással, mely a több mint háromszáz fős publikum hosszas vastapsát érdemelte ki. Lélekmelengető magyarságünnepet tartottak idén is Nagykárolyban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.