- hirdetés -

A kanadai nagykövet beiktatása után néhány héttel utazott Orosházára. A legnagyobb Észak-amerikai befektető hazánkban a Linamar, ezért ide vezetett az első hivatalos, gazdasági jellegű útja a diplomatának.

Orosházán járt Kanada magyarországi nagykövete. Isabelle Poupart november 7-én látogatott a Linamar Hungary Zrt. orosházi üzemébe. Amint twitter oldalán beszámolt, az alig egy hónapja beiktatott diplomatának ez volt az első hivatalos kereskedelmi jellegű látogatása.

[HTML1]

A nagyköveti vizit elején a vendéglátók nevében Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója mutatta be a céget gyárlátogatással összekötve.

Isabelle Poupart az OrosCafénak elmondta, mivel a Linamar a magyarországi kanadai befektetések közül a legnagyobb, így a cég kiemelt figyelmet kap a nagykövetség részéről.
– A cég vezetése részletesen bemutatta a vállalat működését, rengeteg új és hasznos információt kaptam – fogalmazott.

Hozzátette, a kétoldalú megbeszélésen szóba került a Kanada és az Európai Unió között október 30-án aláírt szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodás, a CETA is.
– Az ebben kialkudott vámtarifacsökkentés pozitívan hat majd a kétoldalú kereskedelemre, biztos vagyok benne, hogy a Linamar és az összes kanadai vállalat sokat profitál majd a CETA-ból – tette hozzá.

Isabelle Poupardot Havasi Csaba vezette körbe az üzemben (Fotó: Rosta Tibor)
Isabelle Poupardot Havasi Csaba vezette körbe az üzemben (Fotó: Rosta Tibor)

A Linamar magyarországi vezetője azt hangsúlyozta, a legnagyobb kanadai cégként élő a kapcsolatuk a nagykövetséggel, folyamatos az egyeztetés.
– Sokszor kapunk ajánlatokat, lehetőséget az üzletépítésre rajtuk keresztül is, és cserébe mi is támogatjuk a különböző kanadai rendezvényeket, akciókat – emelte ki Havasi Csaba. Hozzátette, a nagykövet elsősorban bemutatkozó látogatásra érkezett, de ismertette, milyen tervei vannak a kanadai-magyar kapcsolatok további javításáról.

A CETA-ról is kérdeztük az orosházi székhelyű vállalat vezérigazgatóját.
– A cég életére pozitív kihatása lesz az egyezménynek. A Linamar Magyarországon gyártott adaptereket árul Észak-amerikában, és többféle terméket hozunk be onnan Európába, ezek piaci pozícióját javítja majd ez a megállapodás. Emellett egyszerűsíti a fejlesztési, szabványosítási tevékenységeket. Összességében sokkal könnyebb lesz együtt dolgozni egy kanadai és magyarországi cégnek. És mivel a Linamar kanadai vállalat, így nekünk duplán jó lesz a CETA – zárta a vezérigazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.