- hirdetés -

Elkezdődött a méz szezonja, a termelők azt mondják, még mindig van teendő a népszerűsítés terén. Pedig jótékony hatásairól hosszan lehet mesélni. Helyi méhészeket kérdeztünk.

A IV. Viharsarki Mézesnap célja éppen a népszerűsítés, mi pedig írjuk, mit mondanak az orosházi méztermelők a helyi szokásokról. Varga János a Königin Trade Kft. cégvezetője, Drahota Róbert és Vas Sándor méhészek válaszoltak kérdéseinkre.

Egyre többen keresik a termelői mézet – állapítják meg: „mintha a fogyasztókhoz kezdene elérni a természetes termékek üzenete” – fogalmaz Varga János. Sőt, nem csak idényszerűen, télen fogyasztják, sokan már éves szinten is ezzel édesítenek ( pl. paleo táplálkozás). Drahota Róbert úgy véli, a média is befolyásolja az igényeket. Varga János a szülők és iskola felelősségét emeli ki, szerinte aki gyermekkorban megszokja édesítőként a mézet, felnőttként is használja, tehát ez egy tanulási folyamat (kellen legyen!) – Csak akkor tudjuk megbecsülni a mézet, ha ismerjük, ismeretlenül nem becsülünk semmit! Az emberek nagy része nem is becsüli a mézet, mert nem tudja, hogy fontos lenne! – fogalmaz.

Vitaminokkal teli, egészséges táplálék. Fotó: Rosta Tibor
Vitaminokkal teli, egészséges táplálék. Fotó: Rosta Tibor

A bizalom az a tényező, amely miatt visszatérnek a vásárlók a termelői mézhez – egyezik a vélemény ezen a téren is. – Azzal, hogy saját termelői mézet árulunk, garantáljuk a minőséget is – fogalmaz Vas Sándor. Bizonyára visszatérő kérdés, mert kiemelik: a legnagyobb tévhit, hogy a kristályos méz cukorból van, pedig éppen az eredeti méz tud kristályosodni, egy cukorszirup nem!

Békés megyében a fizetésekhez igazodik a méz ára, Orosházán a vegyesből (legolcsóbb) fogy a legtöbb, utána az akácból és ezt követik a különlegességek.

 

A termelői piacot nem befolyásolja mézhamisítás, mondják, de arra felhívják a figyelmet: a nagy áruházakhoz képest a kistermelőknél nagyobb a garancia.

A méhészet szeretete miatt maradnak ebben a szakmában, összegzik.

Nélkülük bajban
Nélkülük bajban

– Dinasztiális méhészek vagyunk nagyapám és édesapám is méhész volt ezért a méhek szeretetét sok éven keresztül adták át – meséli Drahota Róbert.
– Nagyon sok mindenre oda kell figyelni, legfőképp a betegségekre – részletezi Vas Sándor. – Nehéz fizikai munka is, az időjárás sem mindig kedvező. Idén, pl. a repce virágzásakor hideg volt, az akác pedig sok helyen elfagyott.

Varga János eszköz gyártóként lépett erre a területre, és csak utána jött a méhészet, mint állattartás, amire az ismereteik fejlesztése miatt volt szükség.

– Ami üzenetem lenne az egy közhely! „Albert Einstein annak idején kiszámolta, hogy ha kipusztulnak a méhek, az emberiségnek négy éve marad, mivel méhek nélkül minden növényi eredetű táplálék és a természeti környezet nagy része eltűnne a Földről.” Ez az. amit meg kellene érteni az embereknek, ez az aminek el kellene jutni az iskola padokba és ránevelni a gyerekeket a MÉZ fogyasztására – zárta sorait Varga János.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.