- hirdetés -

Számos sikeres életút inspirálói és elindítói, nagyra becsült kollégák, lelkes barátok, segítő keresztények, szülők, nagyszülők, és már dédszülők is. Ők Bánki-Horváth Sándor, német-történelem szakos nyugdíjas tanár, és felesége, Bánkiné dr. Borbély Mária, latin-orosz-német szakos pedagógus. Velük beszélgetett Deák György, az Alma a fájától című műsorban április 29-én, a művelődési ház zsúfolásig telt Szokolay termében.

A közönség soraiban számos volt növendék, és szakmatárs ült, akik nagy tisztelettel, sokszor hangos helyesléssel hallgatták a történeteket. Ahogyan lenni szokott, sorra érkeztek az almák és a vendégek, vidám és meghitt pillanatok váltották egymást.

Elsőként Bánki-Horváth Sándorral beszélgetett a műsor házigazdája.
– Engem Isten is tanárnak teremtett, ha újra születnék, akkor is tanár lennék – vallotta magáról a nyugdíjas pedagógus. Mint mondta, a tanári pályára sógora, Szokolay Sándor inspirálta. Német-fizika szakos szeretett volna lenni, de abban az időben ezt nem lehetett választani, így lett német-történelem szakos tanár. Megtudhattuk többek között róla, hogy felfigyelt rá a rendőrség, mert az akkori NSZK-ból kapott csomagokat, mint kiderült, német szakkönyveket rendelt. Ösztöndíjat is nyert az NSZK-ba, ahol életre szóló barátságokat kötött.

Egyik ilyen barátjával Magne Skrede-vel skype segítségével találkozhatott a közönség. Érkeztek hozzá a hálás és mostanra sikeres hajdani tanítványok. Dr. Czukor József miniszterelnöki főtanácsadó videó üzenetben köszöntötte egykori tanárát. A tanár úr, aki pedagógusi pályája alatt jó néhány sikeres életút alapjait fektette le, ma már büszke nagyapa, akit Hejtének szólítanak unokái.

Bánki-Horváth Sándor, Bánkiné dr. Borbély Mária, Fehér Olívia és Deák György (Fotó: Melega Krisztián)
Bánki-Horváth Sándor, Bánkiné dr. Borbély Mária, Fehér Olívia és Deák György (Fotó: Melega Krisztián)

Második faként érkezett Bánkiné dr. Borbély Mária Marika néni, aki dr. Blahó János, a Táncsics gimnázium igazgatója szerint több száz gyermek fogadott anyukája. A csendes, szerény, és humoros Marika néni ma is tanít, és most már teológiát is, amire nagyon büszke. Számos tehetséget indított útjára az évek alatt, közülük eljött hozzá Fehér Olívia, Kovács Gábor bankár, és skypeon üdvözölte Marika nénit Patakfalvi Rita, egyetemi oktató, kutató Mexikóból.

Megismerhettük az almákat is

A legidősebb nem esett messze a fáktól: Benséné Bánki-Horváth Klára, aki szülei nyomdokaiba lépve pedagógus lett.

A lázadó alma: ifj. Bánki-Horváth Sándor. Semmiképpen nem akart tanár lenni, sőt tanulni sem szeretett, ahogyan elmesélte, inkább a matematika és a számítógép érdekelte, szakmájában elismert informatikus lett.

Végül a legfiatalabb alma, aki földrajzilag akart messzire gurulni: Bánki-Horváth György, tanár, informatikus. Mint mesélte, tanított egy ideig.

– És nagyon jó tanár volt – tette hozzá Marika néni. Aztán mégis inkább a számítástechnika mellett döntött, Németországban kapott informatikusi állást, amit az utolsó pillanatig titokban tartott a család előtt. Ma már itthon dolgozik informatikusként.

Az almák almái, az unokák, különböző hangszereken játszanak, és nem is akárhogy. Tehetségüket megmutattak a közönségnek, a műsor folyamán több zenei darabot hallhattunk tőlük.

Bánkiné dr. Borbély Mária, az Orosházi Keresztény Ifjúsági Klub vezetője és segítője. Ebben a tevékenységében támogatja és segíti férje. Megható pillanat volt, amikor az est végén a 14 klubtag égő gyertyákkal vonult be a terembe, és a Bless oh my soul című angol nyelvű fohásszal köszönték meg a házaspárnak odaadásukat, szeretetüket.

Stábunk a teljes beszélgetést rögzítette. A műsorban elhangzik többek között, hogy Bánki tanár úr milyen szisztéma alapján feleltetett, és hogy miért kapott volt diákjaitól Marika néni új pólót. Mindezt hamarosan közzétesszük az OrosCafén is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.