- hirdetés -

Tovább folytatódik a Békés megyei állami tulajdonú földek árverezése, megvannak a licitálások időpontjai és helyszínei – 61 orosházi földet hirdettek meg.

A tavalyi évben meghirdetett „Földet a gazdáknak” program keretében folytatódik az állami tulajdonú földterületek értékesítése. A cél, hogy a termőföld a helyi gazdák, földművesek tulajdonába kerüljön, akik megművelik azt.

– A sikeresen megszervezett, nyilvános keretek között lebonyolított árverés eredményeként járásunkban a meghirdetett ingatlanok 32,5 %-a, közel 280 ha talált gazdára – fogalmazott Lustyikné dr. Papp Anikó, az Orosházi Járási Hivatal vezetője keddi sajtótájékoztatóján.

Az állami földek további értékesítése március 1 – 18. közötti időszakban átlátható módon, nyilvános keretek között fog megtörténni, árverés formájában. Az Orosházi Járási Hivatal illetékességi területéhez tartozó földterületek árverezésére március 7-8-9-én és március 17-én lesz.
– Az állami földek értékesítésében – Csanádapáca kivételével – valamennyi járási településünk érintett, közülük is meghatározó számú az orosházi, tótkomlósi és kardoskúti ingatlanok száma – emelte ki Lustyikné.

A részvételi feltételekre és az árverés lebonyolítására vonatkozó szabályok az előző ütemhez képest nem változtak. A törvény értelmében egy gazda maximum 300 hektár földnek lehet a tulajdonosa, vagy haszonélvezője. A licitáláshoz 10 százalék letéti összeg szükséges, az árverés a piaci ár + 10%-ról indul. Az árverésen az nyer, aki a legmagasabb árat kínálja. A szabályokról részletesen korábban itt írtunk.

A megyében az árveréseket a Békés Megyei Kormányhivatal fogja lebonyolítani, a Nemzeti Földalap munkatársainak közreműködésével. A licitálásokat Békéscsabán két helyszínen szervezik meg.

Az árverések helyszínei:

– Békés Megyei Kormányhivatal központi épülete, Békéscsaba Derkovits sor 2. földszint nagyterem;

– Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály, Békéscsaba Szerdahelyi út 2., járványvédelmi központ konferenciaterme;

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.