- hirdetés -

Új mikrókat kaptak a várostól az orosházi tűzoltók, de épp hogy kipróbálhatták, már riasztást is kaptak. Azért az újévre még koccintottak a parancsnokokkal.

– Öröm önökhöz jönni, hiszen az orosházi tűzoltók az ország legjobb tűzoltói – így vezette fel köszöntőjét Tóth Tibor mk. tűzoltó ezredes az orosházi laktanyában, utalva arra, hogy 2015-ben az orosházi lánglovagok csapata nyerte az országos tűzoltó szakmai versenyt.

A megyei igazgató minden szilveszter napján a megye összes hivatásos parancsnokságára ellátogat, ahol koccint a szolgálatban lévő állománnyal és rövid értékelőt is tart.

De emellett más hagyomány is van Orosházán, hiszen ilyenkor valamelyik városvezető ajándékot visz az állománynak. Bojtor István alpolgármester kezdésként az orosháziak véleményét tolmácsolta a tűzoltóknak, miszerint nagyon büszke rájuk a város a szakmai és a sport teljesítményük miatt is.
– A szokásoknak megfelelően most sem jöttem üres kézzel. Két mikrohullámú sütőt hoztam a tűzoltóknak, amit a képviselő-testület egyöntetűen szavazott meg nekik. Ezzel is javítani kívánjuk a komfortérzetet, hogy minél jobb körülmények között tudják tölteni a készenléti idejüket – mondta Bojtor István.

Bojtor István alpolgármester és Tóth Tibor megyei igazgató köszöntötte a tűzoltókat (Fotó: Rajki Judit)
Bojtor István alpolgármester és Tóth Tibor megyei igazgató köszöntötte a tűzoltókat (Fotó: Rajki Judit)

A legfontosabb: gyorsan és helyesen dönteni

A megyei katasztrófavédelmi igazgató értékelőjében kiemelte, az orosházi tűzoltók 2015-ben számos tűz- és káresetben álltak helyt.
– Ezek közül is kiemelkedett az öblösüveggyárban bekövetkezett üzemzavar, amit kiválóan kezeltek az elsődleges beavatkozók, ami ékes bizonyítéka annak, hogy nem csak a versenyen, de éles helyzetben gyorsan tudnak helyesen dönteni és cselekedni, ami sokszor emberéleteket és anyagi javakat is megment – fogalmazott az igazgató.

Kiemelte, megyei szinten is nyugodtan telt a 2015-ös esztendő, kiemelkedően nagy káreset nem volt. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltó munka mellett más területen is nagyot alkottak az orosháziak, hiszen kiválóan szervezték és rendezték meg a TFA-t, azaz a Legerősebb Tűzoltók Versenyét. Bejelentette, már készítik elő a 2016-os versenyt is, aminek szintén Orosháza ad majd otthont.

Tóth Tibor kérdésünkre elmondta, bízik benne, hogy 2016-ban valóra válik az az ígéret, hogy az orosházi tűzoltó laktanya felújítási tervei elkészülnek.
– Ez szükséges ahhoz, hogy 2018-ig felújítsák és bővítsék a laktanyát és ide költözhessen a katasztrófavédelmi kirendeltség is. Ez nagy előrelépés lenne minden telintetben – fogalmazott az ezredes. Hozzátette, a tűzoltói eszközpark modern a városban, a magasból mentő szer pedig jelenleg nagyfelújításon van.

A tavalyihoz képest is kevesebb vonulás

Bajkán György tű. alezredes, orosházi parancsnok elmondása szerint mozgalmas volt a 2015-ös év, hiszen a szakmai feladatok mellett sok egyéb feladatuk is volt, de ezeket tisztességgel megoldották. A vonulások száma egyébként tovább csökkent. Már tavaly is komoly visszaesés volt, akkor 264 esetben riasztották őket. Ez a szám idén még kevesebb lett, amit a szakemberek a hatékony megelőző munkának tulajdonítanak.
– A mögöttünk hagyott esztendőben eddig 234 vonulás volt. Ebből 85 tűzeset, 92 műszaki mentés, 38 téves jelzés, és 19 segítségnyújtás a szomszédos parancsnokságok területére. Szándékosan megtévesztő jelzés nem volt – ismertette a számokat a kora délutáni eseményen a parancsnok.

A tűzoltói létszám stagnált, voltak távozók, de mindig tudtak felvenni a helyükre új embereket.
– Jelenleg 2 újonnan beiskolázott tűzoltó van szakmai képzésen, akik várhatóan február közepén állnak szolgálatba Orosházán – tette hozzá Bajkán György.

Az új mikrosütőket már "szolgálatba állították" a laktanyában (Fotó: Rajki Judit)
Az új mikrosütőket már „szolgálatba állították” a laktanyában (Fotó: Rajki Judit)

A szolgálatban lévő tűzoltók köszönettel vették a város felajánlását. Jól jött a két mikrosütő, hiszen ránézésre közel 10-15 éves készülékeket cserélték le újakra. Betették a helyükre, be is kötötték, a levest megmelegítették, de megenni már nem volt idejük, hiszen Gádorosra egy gázömléshez riasztották őket.

Így a parancsnok által mondott 234 vonulás máris emelkedett eggyel. És még van néhány óra az ebből az évből…

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.