- hirdetés -

Az MSZP-s képviselő kérdezni akart két rendkívüli testületi ülésen, amire az SZMSZ szerint nem volt lehetősége. A kormányhivatalhoz fordult állásfoglalásért, a döntés: rendkívüli ülésen is kérdezhetnek az önkormányzati képviselők.

Az MSZP-s Füvesi Sándor a július 14-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen javasolta, vegyék fel a kérdések napirendet is. Az aljegyző a Szervezeti és Működési Szabályzatot (SZMSZ) idézve elmondta, erre rendkívüli ülésen nincs lehetőség, így nem is szavazták meg. Füvesi szerint azonban az önkormányzati törvény erre jogot ad, és mivel a törvény magasabb szintű jogszabály, mint a helyi SZMSZ, ezért kérte, hogy ennek fényében módosítsák az SZMSZ-t, de végül a többség ezt nem támogatta. Füvesi az augusztus 6-i ülésen is szeretett volna kérdést feltenni, de a jegyző a korábbi módon indokolta, miért nem teheti ezt meg.

Füvesi Sándor szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből kiderült, levélben kereste meg a Békés Megyei Kormányhivatalt, és arra kérte őket, vizsgálják meg az esetet. A kormányhivatal válaszában kifejtette, hibás a testület SZMSZ-e, hiszen abban ellentmondás van két paragrafus között. Az egyik kimondja, hogy a rendkívüli ülésen nem lehet kérdések napirendet felvenni, a másik viszont jogot ad a képviselőknek a napirendként nem szereplő ügyben előadott felvetésre vagy tudakozódásra.

“Az önkormányzati törvény világosan kimondja, hogy a testületi ülésen a képviselőnek joga van a városvezetéstől felvilágosítást kérni önkormányzati ügyekben. Ezt a jogomat az utóbbi időben két alkalommal sem biztosították, és nagy öröm számomra, hogy legalább utólag a kormányhivatal kimondta azt, amit normális jogérzékkel bárki tudhatott: kérdezni márpedig szabad” – írja az MSZP-s képviselő.

A témában megkerestük Orosháza város jegyzőjét. Dr. Horváthné dr. Barta Edit elmondta, ők is megkapták a kormányhivatal válaszát.
– Szakmai segítségnyújtást kaptunk a felettes szervtől, amiben azt kérik, tegyük meg a szükséges intézkedéseket az SZMSZ-ben jelenleg fennálló ellentmondás feloldására. Ezt már el is kezdtük, a következő soros testületi ülésen napirendre vesszük az SZMSZ módosítását, a képviselők ekkor szavazhatják meg a korrekciót – tudtuk meg Orosháza jegyzőjétől.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.