- hirdetés -

Orosháza születésnapján új díszpolgárt avattak dr. Dancsó József személyében. Emellett több díjat és kitüntetést is átadtak.

Ünnepi díszbe öltözött emberek gyülekeztek Orosháza születésnapján az evangélikus templomban, ahol az ilyenkor már hagyományos településalapítási ünnepséget tartották.

Orosháza azon kevés települések egyike, ahol pontosan tudják, mikor alapítotték. Szent György napján, 1744. április 24-én érkeztek meg a Zombáról hitük miatt elüldözött evangélikus családok, hogy új hazát találjanak. Ez tehát Orosháza születésnapja, immár a 271. A hagyományok szerint ünnepi programsorozattal ünnepel a város, a jeles nap előestéjén az Orosházi Fúvószenekar adott koncertet a templomban, ahol másnap már nyolc jeles ember vehetett át elismerést.

Valamennyi orosházi minden nap tesz valamit a városért

Az ünnepség elején Dávid Zoltán polgármester mondta el ünnepi beszédét a zombai harang mellett állva.

Dávid Zoltán az ősök hitéről, erejéről, és a jelenlegi orosháziak összefogásáról beszélt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Dávid Zoltán az ősök hitéről, erejéről, és a jelenlegi orosháziak összefogásáról beszélt
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Ez a harang tanúja volt annak, amikor őseink választás elé kerültek: vagy meghajolnak mások akarta előtt, és Zombán maradnak, vagy egyenes derékkal és felemelt fejjel útra kelnek és újrakezdik valahol máshol. Tudjuk a történetet. Kitartottak hitük és meggyőződésük mellett. Tudták, mi az út, amin járniuk kell, akkor is, ha az az út nehéz, rögös, buktatókkal teli. Így hát fogták ezt a kis harangot és útnak indultak, hogy a viszontagságos út után megérkezzenek az orosházi pusztába – mondta beszédében a városvezető.

Úgy fogalmazott, őseink hittel, erővel, akarattal döntöttek arról, hogy elhagyják Zombát, és hittel, erővel, akarattal láttak hozzá, hogy felépítsék Orosházát, amiért hálásnak kell lennünk mindazoknak, akik életükkel, munkájukkal, példamutatásukkal építették ezt a települést. Beszédében elhangzott, valamennyi orosházi minden nap tesz valamit a városért, hiszen ez a város közös örökségünk, közös életterünk és közösen adjuk majdan tovább gyermekeinknek.

– Olyan emberek, közösségek elismerése következik, akik sokat tettek, tesznek Orosházáért. Akik bizonyítottak, akik az itt élőkért dolgoznak. Példaképek, akikre felnézhetünk, akikből erőt meríthetünk, akikre büszkék lehetünk – zárta beszédét Dávid Zoltán polgármester. (A teljes beszéd ide kattintva olvasható .pdf).

Restály György, Rajki István, Haklik Dorottya, dr. Dancsó József, Sára Károly, dr. Dani Győző, Verasztó Antal, Németh Béla - Orosháza és Vidéke Ipartestület elnökeként. Ők vették át az elsimeréseket Dávid Zoltán polgármestertől (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina
Restály György, Rajki István, Haklik Dorottya, dr. Dancsó József, Sára Károly, dr. Dani Győző, Verasztó Antal, Németh Béla (Orosháza és Vidéke Ipartestület elnökeként). Ők vették át az elismeréseket Dávid Zoltán polgármestertől (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

A beszéd után a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény diákjai idézték fel Orosháza 271 éves történelmének legfontosabb eseményeit, majd a művészeti iskola egyik diákja zenélt hegedűn.

A műsor után következett a kitüntetések, elismerések átadása.

Orosháza Díszpolgára

dr. Dancsó József, a város korábbi polgármester, országgyűlési képviselője jelenleg a Magyar Államkincstár elnöki tisztét tölti be

Orosháza Városért

Verasztó Antal helytörténész

Orosháza és Vidéke Ipartestület

Orosháza Város Sportjáért

Rajki István – az Orosházi Férfi Kézilabda SE korábbi elnöke

Restály György – az Orosháza FC elnöke

Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért

Sára Károly – vállalkozó

dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért

dr. Dani Győző – háziorvos

„Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj”

Haklik Dorottya – erőemelő

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.