- hirdetés -

Elindult a tavaszi szezon a méhészetekben – az elmúlt években rossz volt a termés, most jóban bíznak a méhészek.

Kevés a méz a piacon, és meglehetősen drága – az elmúlt évek rossz szezonjai mutatkoznak meg a mézárakban. Tavaly a szokásos akácméz-mennyiségnek alig a felét gyűjtötték be a méhészek, a viharok és az esők nem kedveztek a méztermelésnek. Az Orosháza és Körzete Méhész Egyesület elnöke, Muszka Kálmán az OrosCafénak elmondta, a gyenge méztermés felhajtja a kereskedelmi árakat, a drágulás jelentős. A normál (nem bio) hordós akácméz felvásárlási ára jelenleg 2000 forint körül van kilónként, nem is olyan régen még feleennyi volt – mutatott rá az elnök. Muszka Kálmán hozzátette, a nagybani ár emelkedése maga után vonta a kiskereskedelmi árak növekedését is.

Pap Péter méhész 70 méhcsaládot ellenőriz (Fotó: Rosta Tibor)
Pap Péter méhész 70 méhcsaládot ellenőriz (Fotó: Rosta Tibor)

A méhészetek javában készülnek az idei szezonra: a méhek jelenleg főként virágport hordanak, ami a fiasítás legfontosabb feltétele, a virágzó fűfélék, cserjék, fák és majd gyümölcsösök virágairól hordott nektár is a fiasítást szolgálja. Az első tömeges nektárt, ami kipörgethető, a repce adja majd, várhatóan áprilisban – tudtuk meg az elnöktől.

A szakirányú támogatások folyamatosan elérhetők, az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnél pedig eszközökre pályázhatnak a méhészek. A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a tavalyinál valamivel több, összesen 4,7 millió eurós támogatás áll a méhészek rendelkezésére – a forrás elsősorban a technológia, az eszközök korszerűsítésére fordítható.

Hogy mi mindenre jó a méz, azt (a teljesség igénye nélkül) ebben a cikkben foglaltuk össze.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.