- hirdetés -

Koszorúk, virágok, mécsesek – emlékezőkkel telnek meg az orosházi temetők. Közeledik mindenszentek és halottak napja.

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk október utolsó és november első napjaiban, az orosházi temetőkben is nagy forgalom várható. Ebben az időszakban szinte az egész ország útra kel, hogy elhelyezzék a koszorúkat, virágokat, meggyújtsák az emlékezés lángjait. Sokan az elmúlt napokban rendbe tették a sírokat.

Idén – csakúgy, mint a korábbi években – a hagyományos temetői növény, a krizantém a legkelendőbb: szálanként vagy csokorban, és cserépben is kapható. A kínálat nagy Orosházán is, és egyre több a vásárló, bár az igazi rohamra október 31-én és november elsején számítanak, hiszen a legtöbben az utolsó napokra hagyják a kegyeleti tárgyak beszerzését. A koszorúknál is bőséges a választék: a párszáz forintos műanyag koszorútól a 4-5 ezer forintos különleges sírdíszekig – mindenki válogathat igénye és pénztárcája szerint, akárcsak a gyertyák, mécsesek esetében. Az árak jelentősen nem változtak tavaly óta – mondta el az OrosCafénak az egyik helyi árus.

Az orosházi piacon nagy a választék a virágokból (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Műanyag vagy élővirágos, szálas vagy cserepes – nagy a választék virágból is a helyi piacon (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Fokozott óvatossággal

Mindenszentek és halottak napja idején megnő a forgalom az orosházi sírkertek környékén is. A rendőrség a legfontosabb tudnivalókra hívja fel a figyelmet, hogy ez az időszak valóban az emlékezésről szóljon. Az autókat zárják be, ne hagyjanak benne táskát, értékeket, ahogy a kerékpárok csomagtartójában vagy a síroknál sem. Az iratokat, pénztárcát tárolják a kabát belső zsebében.

A rendőrkapitányságok felvették a kapcsolatot a temetők üzemeltetőivel, valamint a polgárőrökkel és közterület felügyelőkkel. A sírkertekbe a forgalmasabb időszakokra állandó jelenlétet, illetve visszatérő ellenőrzéseket szerveztek. A megyében egyik temető környékén sem lesz forgalomkorlátozás, de amennyiben szükséges, a rend őrei segítik a gyalogosok és járművezetők közlekedését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.