- hirdetés -

Drágulhat a kenyér ősztől, emelkedik ugyanis a liszt ára és gyenge a forint is – mondják a szakértők. A helyi pékségek azonban nem bíznak a változásban és nem is tudnak emelni, pedig szerintük nagy szükség lenne rá.

A hazai sütőipari vállalatok 2010 óta nem emelték listaáraikat, a dráguló liszt és a gyenge forint miatt azonban idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára – közölte a Napi Gazdasággal Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Septe elmondta, hogy a kereskedőkkel erről várhatóan augusztus végén kezdődnek a tárgyalások, az áremelés hatását pedig már szeptemberben érezhetik a fogyasztók. Az elnök szerint ezt a lépést már nem lehet elhalasztani. Az idei aratás után, a vártnál rosszabb minőségű gabona miatt a liszt akár 30 százalékkal is drágulhat, a magas euró–forint árfolyam miatt pedig az import alapanyagok ára is megugrott – magyarázza Septe. A szakember becslése szerint a teljes idei termés meghaladhatja az ötmillió tonnát, amiből várhatóan 1,5 millió tonna lesz sütőipari minőségű.

Az állam és a gabonatermelő szerint nem lesz drágulás

A pékszövetség elnökének nyilatkozatát értetlenség követte: Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a kenyér árában csupán 17 százalék a búza aránya, ezért nem érti, miért erre hivatkozva emelnének árat a pékek – írja egy másik cikkében a Napi Gazdaság.

Hajnalra elkészültek az illatos kenyerek (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor
Nem mindegy, mennyiért vesszük meg
(Archív fotó: Rosta Tibor)

Ráadásul szerinte az uniós agrártermékek elleni orosz embargó árcsökkenést is hozhat. Az államtitkár a Napi Gazdaságnak azt is kiemelte: a globális és az európai búzatermés az idén átlagon felüli, így információik alapján nem lehetnek ellátási problémák. Az államtitkár szerint az étkezési minőségű búza elegendő lesz, s a malmi minőségű áru megfelel az ország éves őrlési szükségletének. (Ez 1,2 millió tonnát jelent.)

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a lapnak kiemelte: a tervezett áremelésnek egy oka biztosan nem lehet, ez pedig a gabona ára. Emlékeztetett rá, az ár korábban jóval magasabb szinten volt, a kenyér mégsem került többe. Most az étkezési búza ára kilogrammonként 53 forint környékén van, ám volt 70−90 forint is. Vancsura József azt is elmondta, hogy a termény döntő részét már az esős idő előtt learatták, az a raktárakban van. A termett ötmillióból kétmillió tonna egész biztosan kiváló minőségű, s ennek fele kerül a magyar piacra, a többit exportáljuk.

Orosháza: emelni kellene, de nem tudnak

Hogy miként érintené ez a helyi sütőipari vállalatokat, arról néhány orosházi pékség vezetőjét kérdeztük.

Csizmadia Lajosné, a Csizmadia pékség ügyvezetője szerint aktuálissá vált az áremelés. Mint mondja, a multik óriási konkurenciát jelentenek, folyamatosan alacsonyan tartják az árakat, akciókat szerveznek. Ezzel a helyi pékségektől veszik el a piacot, előfordult, hogy ünnepek idején 4 mázsa kenyér maradt náluk.
– Küzdünk, mint termelők, hiszen a multik megtehetik azt, hogy más termékekre nagyobb árrést tesznek. Szeretnénk emelni, de nem tehetjük meg, befolyásolná a vevőkört – mondja az ügyvezető hozzátéve, ha tényleg emelkednének az árak, akkor annak minden pékterméket érintenie kellene. Magasabb az alapanyagok ára, az adók, járulékok, az energiadíj is nagy terhet jelent, szerinte legalább 30 százalékos emelés lenne indokolt. – Így is sorra zárnak be a pékségek országszerte. Évekkel ezelőtt emeltünk utoljára, azóta inkább csak csökkentettük az árakat, hogy talpon tudjunk maradni – teszi hozzá Csizmadiáné.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Szilasi-Horváth Lajos, a Szilasi és Társa Kft. ügyvezetője is azt hangsúlyozza: kell az emelés, de szerinte erre nincs reális esély.
– Körülbelül 10 éve esedékes lenne már, hogy növeljük az árainkat, mindig kalkulálunk is vele. Ennél azonban összetettebb a dolog, nem sok esély van a tényleges lépésekre a konkurencia miatt. Pedig nagy szükség lenne rá, egyre magasabbak a költségeink. Utoljára 5-6 éve emeltünk – összegez az ügyvezető. Azt mondja, csak remélni tudják, hogy megoldódik a helyzet, de nincsenek meg a megfelelő lépések az ügy érdekében, az érdekvédelmi szervezetek szerinte nem tudják megfelelően kezelni a problémát.

A helyi termelők azt mondják, van, hogy a multik 150 forintos, vagy még alacsonyabb áron kínálják a kilós kenyeret. Szerintük egyébként nem csak azzal van probléma, hogy így más termékekre teszik rá a keletkező árrést, de ezzel arányosan a minőség is rosszabb.

Az Asztalos Pékség tulajdonosa kiemelte, már most emelkedett a környéken a liszt ára, ami tovább nehezíti a helyzetet.
– A pékek többsége nem gondolhat áremelésre, hiszen a multikkal nem tudunk versenyezni. Ott olyan nyomott árak vannak, hogy ha mi emelünk, akkor nem tudjuk eladni a termékeinket – mondja Asztalos László. – Ha kimagasló nyersanyag áremelkedés nem lesz, én biztos nem fogok árat emelni, mert azonnal piacot veszítenék, amit nem engedhetek meg – tette hozzá Asztalos, aki szerint ha valóban 30 %-al emelkedne a liszt ára, akkor Orosházán 3-4 pékség biztos tönkremenne.

A pékmester szerint be kellene vezetni a kenyérnek egy alsó, minimum árat, ami alatt senki nem forgalmazhatna kenyeret az országban. Úgy véli, ennél lehetne drágábban adni, de így legalább mindenki egyenlő esélyekkel indulna, és a minőség alapján a vevők döntenék el, kinek a termékét vásárolják meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.