- hirdetés -

A város legnagyobb cégeinek vezetőit idén is megvendégelte a városvezetés. Az ebédmeghívás az elmúlt év értékelése mellett a köszönetről is szólt, hiszen a legnagyobb adózók adóforintjai jelentősen hozzájárulnak a város működéséhez. 

Szinte valamennyi orosházi család kötődik az orosházi Top10-hez, amely ezúttal 12 volt. A legnagyobb adózókról van szó, akik nagy termelési értéket állítanak elő, sok embert foglalkoztatnak, és az iparűzési adójukkal nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a város működjön, feladatait ellássa. Ezeknek a cégeknek a vezetőit vendégelte meg –  az elmúlt évekhez hasonlóan  a városvezetés pénteken a Hotel Corvus Aquaban, hogy köszönetet mondjon.

Növekedett a cégek száma

Dr. Dancsó József polgármester az ebéden elmondta, 2013-ban összesen 1 milliárd 321,5 millió forint folyt be a különböző helyi adónemekből, ennek legnagyobb hányadát az iparűzési adó adja, mely tavaly 1 milliárd 124 millió forint volt.
 A helyi adóbevétel teszi lehetővé, hogy a város törvényben előírt, és a lakosok által elvárt feladatait elláthassa, ez önök nélkül nem ment volna, köszönjük. Köszönet jár nem csak a legnagyobb adózóknak, hanem valamennyi adózó cégnek. Orosházán 3177 iparűzési adót fizető cég van, ez 25-tel több, mint volt 2012-ben. Az országos tendenciákkal ellentétben tehát Orosházán új cégek alakultak emelte ki a városvezető. Hozzátette, a következő, 2020-ig tartó uniós ciklusban a források jelentős részét gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani a kormány.

A városvezetők és a legnagyobb adófizető cégek vezetői (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A városvezetők és a legnagyobb adófizető cégek vezetői (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A legnagyobbak, de valamennyi adózó cég is hozzájárult ahhoz, hogy 2013-ban nem csak működhetett, fejlődhetett is Orosháza – fogalmazott a városvezető. Kitért a sportra is, amelyet szintén a cégek támogatnak, nem csupán helyi adóforintjaikból, hanem a társaságiadó-kedvezmény révén is; ennek köszönhetően minden harmadik gyerek rendszeresen sportol valamelyik orosházi sportegyesület kötelékében.

Orosháza legnagyobb adózói 2013-ban: Alföldi Kohászati és Gépipari Zrt., Guardian Magyarország Kft., O-I Manufacturing Kft., OVM-KARSAI Zrt., AGRO-M Zrt., Linamar Hungary Zrt., Doherty Hungary Kft., Uhrin Transport Kft., Cerlux Kft., OROSházaGLAS Kft., Merian Foods Kft., Hungarolift Kft.

Nem minden cégvezető tudott megjelenni a programon, de aki ott volt, azt rövid évértékelésre kértük. Hogy milyen évet zártak, és mit terveznek 2014-re, közzétesszük majd az OrosCafén, és megkeressük azokat is, akik nem tudtak részt venni a pénteki ebéden.

A helyi adó adatai

2013-ban iparűzési adóból 1 milliárd 124 millió forint folyt be, a gépjármű-adó városnál maradó 40%-a közel 79 millió forint, építményadóból 93 millió forintot meghaladó összeg folyt be, idegenforgalmi adóból pedig csaknem 14,5 millió, ez több mint 70%-kal nőtt 2012-hez mérten.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.