- hirdetés -

Nagyon kellemes, közvetlen hangvételű, tartalmas zenei est – ez volt Rákász Gergely orosházi fellépése. A koncertorgonista rendszeresen visszajáró vendég városunkban, az orosháziak tudják, mire ülnek be, az előadó tudja, mire számítanak, és nem okoz csalódást.

A közönség szeretete minden tapsban érezhető volt. Utazó koncertorgonáját ez alkalommal gyertyák gyűrűjébe vonta, kizárta a jelent, és röpítette szóval és zenével hallgatóságát téren és időn át. Hercegi és főúri udvarok szereplőinek képzelhette magát a közönség a hangulatvilágításnak és a barokkos futamoknak köszönhetően.

Rákász Gergely ismét elbűvölte közönségét (Fotó: Melega Krisztián)
Rákász Gergely ismét elbűvölte közönségét
(Fotó: Melega Krisztián)

Rákász tudja, mi kell a közönségnek, és ki is szolgálja azt. Itt többről van szó, mint a zene tolmácsolásáról. Személyiségének legalább olyan erős jegye a jó mesélőkészség. Talán egy pillanatig azt gondolhatnánk, maga ellen játszik: a prózai előadó a zenész ellen. De nem, a figyelmünkön nem osztoznak, egy irányba terelnek bennünket. Történetei olyan miliőbe ágyazzák az elhangzó zenedarabokat, ami új élményt hoz a hallgatónak. Megfigyelési szempontokkal vágunk a felcsendülő muzsikának, mint a tanórákon. Tanulunk, izgalmas kalandok révén. Több ez, mint egy koncertorgonista előadása. Ha kellően érzékenyek vagyunk, és éppen jókor ér az élmény, messzire juthatunk.

Így történhet, hogy a méltatlanul elfeledett évforduló kapcsán elővett Edvard Grieg hallatán nem egy hangszer, hanem maga a zene szólt a koncertteremben. Hallhattunk továbbá Händl, Wagner, Bach muzsikát, valamint ráadásként Antalfi Zsíros Dezső szerzeményt. A Tännhausert idézve a kizöldülő pásztorbotok reményében, majd Márai gondolatokkal az ünnepre való készülődés jegyében engedte el közönségét.

Az interaktív kezdés révén még többen voltunk jelen a teremben, mint a székeken ülő mintegy 250 ember: ott voltak azok is, akikre gondolva a szeretteik gyertyát gyújtottak a széksorok között kihelyezett gyertyatartókon. Szárnyalt hát a gondolat ilyen értelemben is téren és időn át, a távol élőkhöz az itthon maradottaké.

Bevallom, jómagam azért mentem el Rákász koncertre, mert meg akartam ismerni a titkát: hogyan, miként tölti meg évek óta a termet az orosháziakkal? Most megtapasztaltam. Jövőre is számíthat rám.

2013 Wagner és Verdi év, annak okán, hogy 200 éve született Richard Wagner német zeneszerző, karmester, valamint Giuseppe Verdi olasz zeneszerző. Az említett norvég zeneszerző és zongoraművész Edvard Grieg 170 évvel ezelőtt született.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.