- hirdetés -

Fagyizóval indultak, cukrászda lett belőle. Lassan 25 éve, hogy édesanyjával belevágott, Ficsor Zoltán családi vállalkozását az óta is töretlenül, szívvel-lélekkel működteti.

Gyerekkori, balatonfüredi élmények sarkalták arra, hogy cukrásznak álljon. A régi, orosházi mesternél, Musztafa Szulimánnál tanulta a szakmát, 16 éves fejjel pedig már belevágott saját üzletébe, édesanyjával karöltve. Egyetlen, szentetornyai, családi cukrászdájukban egymást érik a torta és fagylaltköltemények, de nem volt mindig ennyire egyszerű a helyzet.

– 1985-ben vettük meg a cukrászda alapját képező házat. Sosem vettünk fel hitelt, mindig is ódzkodtunk tőle. Saját erőből oldottuk meg a boltot, amiben édesapám is segített, a kezdet azonban nagyon nehéz volt – idézi a kezdeteket Ficsor Zoltán. – Mikor kinyitottunk, a falu lakosságára támaszkodtunk. A fagyizó csak próba volt arra, hogy van-e értelme beruházni egy ilyen vállalkozásba. Befogadtak, megszerettek minket, és az üzlet is beindult kisebb-nagyobb döccenőkkel. 1989-ben nyitottunk, két évvel később már cukrászdaként működtünk.

Ficsor Zoltán (Fotó: Rajki Judit)
Ficsor Zoltán cukrászmester – huszonöt éve szívvel, lélekkel (Fotó: Rajki Judit)

Mára a fagylaltok mellett szép számmal sorakoznak a legkülönfélébb sütemények, torták is. Megrendelés pedig mindig akad: a cukrász nyáron fagyit árul, hétvégén tortázik, maradék idejét pedig a sütemények, és a család tölti ki.

Ehhez az alapanyagok adottak: gyümölcsök a családi kertben teremnek. Ficsor Zoltán édesapja mezőgazdasággal foglalkozott, így volt honnan ötletet meríteni. A baracktól a szilván keresztül a meggyig, málnafélékig, ribizliig szinte minden saját termés. Amit nem használnak fel azonnal, elteszik későbbre. A többi alapanyag is megbízható helyről származik, így biztosítják a kifogástalan minőséget, semmilyen mű terméket nem használnak a készülő termékekhez.

Ahogy minden, a sütemények trendjei is folyamatosan változnak, azonban a Ficsor cukrászda tartja a lépést. Szakmai bemutatók mellett a vállalkozó folyamatosan járja a cukrászgyűléseket, ahol az újdonságokat is megismerheti. Hét éve egyébként az Országos Cukrász Ipartestület legmagasabb kitüntetését, az Aranykoszorút is magáénak tudhatja, akkor ő volt a legfiatalabb szakmabeli az országban, aki elérte ezt a teljesítményt.

– A vállalkozást a gyerekneveléshez lehet leginkább hasonlítani: lehet rosszul, és jól csinálni. Próbálom a lelkemet is beletenni, az üzlet az otthonom, nekem ez a természetes – sommáz a cukrászmester, aki azt is hozzáteszi: sikeres vállalkozása titka az, hogy a megfelelő emberekkel dolgozik együtt. Három kollégájával, feleségével és édesanyjával egy valódi, nagy családot alkot az üzlet.

– Mindig a maximumra, a minőségre és a legjobbra törekszem – teszi hozzá Ficsor Zoltán. – Az ad erőt, hogy látom, szívesen jönnek hozzánk, és addig, amíg ez így marad, szívvel, lélekkel folytatom tovább.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.