- hirdetés -

Alig egy hete, hogy Orosházára költözött Szalkay Róbert és felesége, akik ezentúl a lelkészi, iskolalelkészi feladatokat látják el a helyi református egyházközségben. Tervekkel tele kezdték az ismerkedést a várossal és a gyülekezettel.

Szalkay Róbert debreceni születésű református lelkész. Miután megszerezte diplomáját, egy évig volt segédlelkész Debrecenben. Ezt követően két éves, hollandiai, telológiai tanulmányok után feleségével doktorandusz fokozatot szerzett. Miután hazatértek, 17 évig szolgáltak Kunmadarason. A januárban megüresedett orosházi lelkipásztori posztra pályázott, amit májusban el is nyert. A négygyermekes lelkész múlt pénteken költözött családjával Orosházára, eddigi tapasztalatairól, jövőbeli terveiről kérdeztük.

– Miért épp az orosházi állást pályázták meg?

Szalkay Róbert (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Szalkay Róbert (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Feleségem Békés megyéből származik, közel áll a szívünkhöz a környék, és sok lehetőséget láttunk Orosházában. Mikor először hallottunk a lehetőségről, úgy éreztük, ez a pályázat nekünk szól, hisz előnyben részesítették azokat a jelentkezőket, akiknek házastársa szintén lelkész. A gyülekezet mellettem döntött, a feleségemet pedig a presbitérium a református iskola lelkészévé választotta. Ezen kötelezettségei mellett szeretném, ha besegítene a gyülekezeti szolgálatba is, hiszen megkaptuk a gádorosi egyházközséget.

 – Milyen tervekkel látnak munkához?

– Szeretném, ha azok is elfogadnának lelkészként, akik nem rám szavaztak, és együtt tudnánk működni az egész egyházkösgéggel. Emellett igyekszünk szorosabbra fűzni a kapcsolatot a református általános iskolával, ugyanezt elmondhatom a református óvodáról is. Sosem okozott problémát az, hogy más felekezetekkel együttműködjek, azt gondolom, eddigi tapasztalataim alapján a helyi katolikus plébánossal, evangélikus lelkésszel és egyházközségeikkel jó kapcsolatot tudunk majd kiépíteni.

– Nemrég érkeztek a városba, mit tapasztaltak eddig?

– Nagyon tetszik Orosháza, kedvesek az emberek és feltűnt, mennyire segítőkészek a gyülekezeti tagok. A gyerekek is nagyon várták, hogy ideköltözzünk, a legkisebb már régóta kérdezgette, mikor jöhet az új oviba? Esténként sétálni szoktunk a családdal, közben ismerkedünk a várossal az új környezettel, keressük a programlehetőségeket. Orosháza szép, és vonzó város.

 A vasárnapi istentiszteletek az elmúlt időszakban a helyettesítések miatt fél 11-kor kezdődtek, most azonban visszaáll a régi rend, így 10 órára várják a híveket a Táncsics utcai református gyülekezeti házba. A Biblia órát szerdánként tartják, 17 órai kezdettel. Szeptembertől a református iskolában reggeli áhítatot, és Biblia órát is szeretnének bevezetni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.