- hirdetés -

Békéssámsonban dolgoztak az avar kori síroknál, sok értékes leletet gyűjtöttek be a múltból.

Szinte ki sem hűltek még a múzeum ásói, újabb sikerről számolhatunk be. A bónumi bánya, a szénási szennyvíztelep után most Békéssámsonban dolgozott Rózsa Zoltán és csapata. Az aranycsapat.

Békéssámson északi határában, a Száraz-ér partján, a leendő szennyvíztisztító telep helyén összesen 9 régészeti korú objektum foltját regisztrálták múlt hét csütörtökön. Az ezt követő próbafeltárás során 280 négyzetméter területet vizsgáltak át a régészek, majd miután ezen a területen kora avar kori sírok kerültek elő, újabb 237 feltárását végeztek el.

A régészcsapat a sikeres leletmentés után (Fotó: Kotymán László)
A régészcsapat a sikeres leletmentés után (Fotó: Kotymán László)

– Itt, ezen a területen korábban agyagbánya, majd ennek gödrein szeméttelep működött, így esély már újabb temetkezések előkerülésére nincsen – mondja Rózsa Zoltán régész, az orosházi Szántó Kovács János múzeum igazgatója. – A temető(részlet) a Török-hídtól két kőhajításnyira található. Nyilvánvaló, hogy az egykor itt élt avarok ezt a csomópontot tartották uralmuk alatt, s éppen ezért egyáltalán nem meglepő gazdagságuk egy olyan időszakban, amikor már az elszegényedés jelei mutatkoznak a birodalmon belül – fogalmaz a régész szakember.

Elmondta, hogy a 7. század közepére – amikorra ezeket a sírokat a bennük talált leletanyag alapján keltezhetjük – lassan eltűnik az az aranydömping, amely a 6-7. század fordulójára még jellemzőnek mondható birodalmi szinten.
– Mi mégis találtunk 1-1 piciny arany tárgyat, és emellett többek között vaskardot, ezüst és bronz övdíszeket, csontból faragott használati eszközöket is, melyeket az orosházi múzeumba szállítottunk további feldolgozásra, állagmegóvásra.

A munkára a békéscsabai Munkácsy Múzeum kérte fel az orosházi múzeumot, a feladatot pedig egy jól működő rendszer keretein belül osztották meg egymással, mindenki nagy örömére. S hogy a kép még teljesebb legyen, az ősz folyamán, Békéssámson és Orosháza érdeklődő lakosságának is beszámolnak az egykor itt élők érdekes temetkezési szokásairól, értékelve a tárgyi anyagot, az egykori közösség szerepét.

A feltáró munkában részt vettek: Horváth Szabina, Józó Tamásné, Kovács Orsolya, Krajnák Tamás, Líbor Csilla, Rózsa Nikolett, Rózsáné Feldmann Natália, Rózsa Zoltán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.