- hirdetés -

Sebek, horzsolások, csípések a nyári szünetben gyakran dekorálják a gyerekek bőrét – mi legyen erre a házi patikában? Akciós áron most szerezd be a Fehér Kígyóban!

A nyári szünetben – jó esetben – a gyerekek sokkal többet vannak a szabadban, mint iskolaidőben. Ezzel azonban megnő a kisebb-nagyobb sérülések esélye. Horzsolások, sebek pillanatokon belül keletkezhetnek egy gyerek karján, lábán. A rovarcsípések, napsütés okozta leégés, rosszabb esetben napszúrás – a családi patikában mindezek kezelésére szolgáló készítményekre állandóan szükség van. Ebben segít a Fehér Kígyó akciós termékeivel.

Néhány készítmény és eszköz nagy segítség a kisebb balesetek során (Fotók: illusztráció)
Néhány készítmény és eszköz nagy segítség a kisebb balesetek során (Fotók: illusztráció)

A Fehér Kígyó Gyógyszertár a nyáron előforduló kisebb balesetek ellátásához, a következő akciós készítményeket ajánlja, különös tekintettel a gyerekeket ért sérülésekre:

– Bepanthen Plus krém – sebgyógyító és fertőtlenítő
– Neogranormon kenőcs – hámosító és bőrregeneráló
– Octenisept seb-, bőr- és nyálkahártya fertőtlenítőszer
– Betadine oldat – bőr- és nyálkahártya fertőtlenítőszer
– Dapis Gél – szúnyog-, méh-, és darázscsípések helyén kialakult kellemetlen érzés enyhítésére
– IRIX spray – napégésre, csípésre azonnali hűsítő érzést okoz, fájdalom és gyulladáscsökkentő hatású

Sebkezelés: tisztítsd, de ne hintőporozd!

A mechanikus sebek lehetnek horzsolt, szúrt, metszett, vágott, zúzott, mart vagy éppen lőtt sebek. A kémiai sebeket vegyszer okozza, amely vagy lúgos, vagy savas kémhatású lehet. A termikus, azaz hő hatására keletkező sebeket alapvetően két nagy csoportra lehet osztani: égésre és fagyásra.

Azon túl, hogy a sebesülés maga esetleg súlyos következményekkel járhat, a legsúlyosabb szövődményként fertőzések és mérgezések léphetnek fel. A mérgezés főként állati harapástól eredhet, pókok, kígyók, skorpiók vagy tengeri csalánozók, medúza marása. Figyelni kell a legbanálisabbnak tűnő jelekre is, mert egy „egyszerű” gennykeltő baktérium okozta fertőzés vezethet balszerencsés esetben még napjainkban is vérmérgezéshez, és akár halálhoz.

Hogyan kell ellátni?

Alapszabály, hogy friss sebre nem szabad sebhintőport használni, ez ugyanis a sebváladékkal és a vérrel szívós varat képez, ami elzárja a sebet az oxigéntől, és így nehezíti a gyógyulást, illetve az orvos munkáját is nehezíti, ha később szükség lesz kórházi ellátásra. A horzsolt, szúrt, állat marta seb kezeléséről itt olvashatsz.

Égéskor, akár forró víz, akár vasaló, vagy éppen elektromos áram okozta, az első és hangsúlyozottan a legfontosabb teendő az égett sebfelület csapvízzel való hűtése legalább húsz percig. Ez gyakori sérülés, elég csak a nap által okozott leégésre gondolni, melyet legcélszerűbb nyitottan, kötés nélkül, napi háromszor a speciális spray-vel lefújva kezelni. Nagyobb fokú felhólyagosodás esetén azonban mindenképpen jobb, ha sebész szakorvoshoz fordulunk, ahogy a súlyosabb égési sebeknél is, mivel a fertőződés és a hegesedés esélye sokkal nagyobb.

Vérzés: ha nem csak könnyen csillapítható hajszálérvérzést látunk, értesítsük a mentőket, a segítség megérkezéséig pedig igyekezzünk csökkenteni a vérveszteséget, figyelve a higiénés szabályokra is!

Az otthoni ellátás kellékei

Bármikor érhetik az embert kisebb sérülések, ezért érdemes a házi patikában a gyorssegélyhez néhány eszközt tartani.

A házi patika egyik alapja
A házi patika egyik alapja

1. Szennyeződést eltávolító szer: legegyszerűbb a szappan és a csapvíz. Bár korábban tiltották a sebek vízzel való lemosását, mondván, a vízzel együtt lemossuk a vérzést megszüntető kis érrögöket és tovább súlyosbítjuk a vérzést, illetve megfertőzhetjük a sebet. Ez általában így is van, de ha a szennyeződés súlyos mértékű, például föld, vegyszer, trágya, harapott sebek, akkor nyugodtan alkalmazhatjuk.

2. Fertőtlenítő szerek: legegyszerűbben beszerezhető és megbízható szer a Betadine oldat.

3. Kisebb égések miatt célszerű Betadine kenőcsöt is tartani a gyógyszerszekrényben.

4. Sterilen csomagolt gézlapok.

5. Mullpólya a kötözéshez.

6. Ragtapasz a kötés rögzítéséhez.

Napégés? Csecsemővel orvoshoz!

A gyerekek bőre érzékeny, emiatt fokozottan hajlamos a leégésre és a napszúrásra is, ezért amikor forrón tűz a nap, mindenképpen tartsuk őket árnyékban és célszerű megfelelő minőségű fényvédő krémeket is alkalmazni. Legalább 30-as faktorszámú gyermeknaptejjel kell őket kenni, de akár 50-nél magasabb is lehet a faktorszám, kiegészítve egyéb védelemmel.

Szúrás, csípés, viszketés, a nyári esték és nyaralások kellemetlen velejárói. A rovarcsípésekre egyéni érzékenységünktől függően reagálunk. Van, akinél csak enyhe panaszt okoznak, azonban különösen a gyermekek esetében találkozhatunk súlyosabb válaszreakciókkal. Leggyakrabban méh- és darázsméreg allergia alakul ki náluk, ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni. Klikkelj az akciós termékekért.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.