- hirdetés -

A vívásról az 1880-as években már írt a helyi újság, az OMTK 1921-ben határozta el a vívó szakosztály életrehívását dr. Bárány Aladár vezetésével.

1929 decemberében már vívótanfolyam indult. Az OTK vívószakosztályáról igen, az OMTK vívóiról ebből az időszakból nem találtak adalékokat. Hosszú szünet után, 1959-ben Zsoldos Péter volt az, aki megalakította a vívószakosztályt, még az Orosházi Spartacus színeiben. 1976-ban megnyerték a területi OB III-as bajnokságot, évekig az OB II-ben versenyeztek. A csapat tagjai voltak: Bándi Rezső, Cseh Géza, Dér Lajos, Berta József, Floszberger Péter, Pusztai Lajos. 1979-ben és ’81-ben ismét bejutott az OB II-be az OMTK kardvívó csapata. Ugyanakkor volt egy kiváló női tőrcsapatuk is.

Berta József, Bándy Rezső, Zsoldos Péter edző, Pusztai Lajos
Berta József, Bándy Rezső, Zsoldos Péter edző, Pusztai Lajos

A férfi felnőtt kardozók 1990-ben feljutottak az OB I-be, ami hatalmas siker volt. Rövid idő után azonban búcsúzni kellett az I. osztálytól, de nem végleg. 1993-ban a kardvívó magyar bajnokságon az OMTK a 7. helyet szerezte meg, ezzel ismét jogot nyertek az első osztályra. A felnőtt csapat tagjai voltak: Nagy Zsolt, Pallai Zsolt, Soós István, Pető Krisztián. 1995-ben már 9. alkalommal rendezték meg a Zsoldos Péter Emlékversenyt, az OMTK csapata a 7. helyen végzett.

Idén 100 éve, hogy megalakult az Orosházi Munkás Testedző Kör, erre emlékezik a város június 15-én. 10 órától lesz az ünnepi díszgyűlés, 11.20-tól mutatják be a 100 éves az Orosházi Munkás Testedző Kör című könyvet, és nyitják meg az erre az alkalomra összeállított kiállítást a művelődési házban, 15.30-tól lesz az Orosháza-Szabadka öregfiúk labdarúgó-mérkőzés a Mátrai-stadionban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.