- hirdetés -

Bizonyos esetekben, öt év után akár elévülhet a meg nem térített adótartozás.

Az adókötelezettségek megfizetésének kikényszerítésével kapcsolatban az állami adóhatóság jogköre több szempontból is korlátozott. Az időbeli korlátot elévülésnek nevezzük, ami azt jelenti, hogy bizonyos, törvényben meghatározott idő eltelte után az adótartozás megfizetését már nem lehet követelni. A végrehajtási jog elévülése esetén lényegében megszűnik a tartozás.

Főszabály szerint az adótartozás végrehajtásához való jog az esedékesség évének utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el. Tehát például a 2008-ban bevallott, de megfizetni elmulasztott jövedelemadó 2013. december 31-e után már nem követelhető az adózótól. Ha ez idő alatt az adóhatóság valamilyen végrehajtási cselekménnyel (pl. inkasszóval, jövedelem-letiltással) megkíséreli behajtani az adózón, akkor 6 hónappal hosszabbodik az elévülés ideje. Ezen kívül még számos olyan történés következhet be, amely tovább hosszabbítja az elévülési időt, így gyakorlatilag minden olyan kérelem, eljárás, amelynek a jogerős elbírálásáig, befejezéséig nem lehet kényszert alkalmazni a tartozás behajtására. Az a tartozás pedig, amelynek fedezetéül az adózó ingatlanára jelzálogjogot jegyeztetnek be, elméletileg soha nem évül el.

Az elévülés a törvény erejénél fogva áll be, így arról sem határozatot, sem végzést nem hoz az adóhatóság. Az adózó a felülvizsgálatról és annak eredményéről, a tartozás törléséről az adófolyószámlája adataiból értesülhet. Mindemellett az adózó bármikor hivatkozhat arra, hogy tartozása elévült.

Az adó-, járulék- és illetékkötelezettségek mellett az adók módjára behajtandó köztartozások végrehajtása is az állami adóhatóság feladata. Ezeket a kötelezettségeket azonban nem találják meg az adózók az adófolyószámlán, azokat az adóhatóság belső rendszereiben tartja nyilván. Néhány kivételtől eltekintve az adók módjára behajtandó köztartozások elévülésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az adótartozás elévülésére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.