- hirdetés -

Március 1-jétől 228 főt foglalkoztat a város. Hat mintaprogramban dolgoznak majd a kátyúzástól a szociális munkán át a csatornatisztításig.

Az elmúlt évhez képest több tekintetben is előrelépés tapasztalható a március 1-jén indult START Munkaprogramban. A Belügyminisztérium által kiírt közfoglalkoztatási pályázaton nyert Orosháza, így 228 főt alkalmaznak napi 8 órás munkarendben. Jellemzően 5 hónapos munkaszerződéseket kötnek, kivételt jelentenek a munkavezetők és a szakmunkások, illetve a mezőgazdasági mintaprogramban dolgozók, akiket 10 hónapon keresztül tudnak foglalkoztatni – tudtuk meg a pénteki sajtótájékoztatón a városházán.
– Tavalyhoz képest 21 millió forinttal több, összesen közel 266 millió forint áll ehhez rendelkezésre. Előrelépés, hogy emelkednek a munkabérek, emellett fontos változás, hogy mostantól nem hetente, hanem havonta kapják meg a munkavállalók a bérüket – fogalmazott a programért felelős Zalai Mihály alpolgármester.

A programban részt vevők kiválasztása az elmúlt hetekben megtörtént, március 1-jén pedig többségük alá is írta a munkaszerződést a városházán.
– Idén hat mintaprogramban alkalmazzuk a munkavállalókat, ezek közül egy lesz új, az idősek gondozása. A bérezés is javul, hiszen míg egy segédmunkás tavaly bruttó 71 ezer 800 forintot kapott, idén ez az összeg 75 ezer 500 forint lesz bruttóban, ami 5,15 százalékos emelkedés. A szakmunkások bérezése a tavalyi bruttó 92 ezer forintról 96 ezer 800 forintra emelkedik. Ebben az évben bevezetjük a segédmunkás munkavezető titulust is, aminek bérezése bruttó 83 ezer 050 forint lesz – mondta Mák Szabolcs, a városfejlesztési iroda csoportvezetője.

Hat program, sok feladat

A mezőgazdasági munkaprogramban a tavalyihoz képest megduplázott, összesen 6 hektár területen 30 fő termeszt majd konyhazöldségeket a Diákélelmezés részére. Tavaly a Mező utcán és a Szarvasi úton 5 hektáron telepítettek facsemetéket. Az így létrejövő véderdő gondozását, a területek rendben tartását, parlagfű mentesítését 11 fő végzi majd. A belvízvédekezéssel kapcsolatos munkaprogram 63 fővel működik. Feladatuk az önkormányzat tulajdonában lévő kül- és belterületi csapadékvíz elvezető csatornák kézi- és gépi tisztítása, a meder profilozása a megfelelő elfolyás és szikkasztás biztosítására. Tavaly 25 km hosszon, az idén 52 km-en végzik el a medertisztítást.

A közúthálózat karbantartására 60 főt vettek fel. Feladatuk az önkormányzati utak kátyúmentesítése, padkázása, a növényzet rendbetétele, illetve parlagfű-mentesítés. Folytatják a járdafelújítást a meglévő járda bontásával és újak is készülnek majd, a tervek szerint összesen 6 kilométeren. 34 fő végzi majd a város területén lévő illegális hulladéklerakók felszámolását és környezetük rendbetételét, illetve a közterületi hulladékgyűjtést. Feladatuk lesz még a szelektív hulladékgyűjtő szigetek rendben tartása, a gyopárosi erdők hulladékmentesítése.

Új elemként került be a szociális munkaprogram, amit 30 fővel indítanak. Az ebben résztvevők az Egységes Szociális Központ telephelyein látják el a bentlakókat, és segítenek a házi segítségnyújtásban (boltba mennek, tűzifát aprítanak, gyógyszert váltanak ki, orvoshoz kísérnek).

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.