- hirdetés -

Szerkesztőségünkbe, valamint a kivitelezőhöz is több kérdés, panasz érkezik a csatornahálózat kivitelezésével, elsősorban a feltört utak, járdák helyreállítása kapcsán.

Az alábbiakban a gyakran előforduló kérdéseket érintjük, a munkafolyamatok lakosságot érintő részének leírásával. Az első momentum az, amikor a postaládánkban értesítő üzenetet találunk, ahol a kivitelező tájékoztat bennünket, hogy az utcánkban hamarosan felvonulnak és megkezdődik az építés érdemi része. A kiértesítésen a kivitelező leírja, mire számíthatunk az elkövetkezőkben. Többek között, hogy a házi bekötések helyének kijelölése okán megkeresik az érintetteket, információt kapunk arról, hogy a csatornaépítést követően csak „ideiglenes” helyreállítás fog történni, melynek célja egyrészt a mozgatott talaj konszolidációs idejének kivárása, másrészt a megépült csatornahálózat ipari kamerás vizsgálatának elvégzése (ennek időpontja a csatornaépítést követő 3. hónap után).

Az Egyetértés utcában is gondot okoz a sár (Fotó: Rajki Judit)

Ellenkező esetben az esetleges hibák miatt újra fel kell bontani a burkolatot. Ezen időszak alatt a kivitelező természetesen folyamatosan karbantartja az ideiglenesen helyreállított területet, nyomvonalat, amennyiben süllyedés, kipörgés tapasztalható akkor ismételten megjelenik és javítja azokat.

– Sajnos a jelenlegi időjárás nem igazán kedvez az ilyen jellegű munkavégzésnek – hangsúlyozza Tóth Miklós a kivitelező képviseletében. – Jellemzően a szilárd burkolat nélküli utcákban tapasztalható a földutak elsarasodása, a szilárd burkolatú utak esetén a sárfelhordás. Ezeket is igyekszünk folyamatosan karbantartani, hogy a helyzeten javítsunk, de erre valós megoldás csak a tél elmúltával születhet.

Az ipari kamerás vizsgálat az elkészült hálózat legfontosabb vizsgálati eleme. Ez kiterjed a közterületen lévő gerinchálózatra, valamint a házi bekötő csatornára is. Ez utóbbihoz a vizsgálónak ismét be kell mennie az udvarba a bekötőakna és a gerinccsatorna közti vezetékszakasz megvizsgálására. Az ellenőrző feladatok után a kivitelező javíthatja a feltárt hiányosságokat (amennyiben van), ezt követően megindulhat a végleges helyreállítás.

Városunkban – a kivitelező ütemterve szerint – a burkolat helyreállítási munkák az év második felében indulnak és a jövő év elejére fejeződnek be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.