- hirdetés -

Alig egy hét és itt a húsvét. Utánajártunk, hogyan készülünk az ünnepekre, időben vásárolunk-e meg mindent, vagy az utolsó pillanatra hagyjuk a bevásárlást?

A Csizmadia Pékségnél az ünnep előtti időszakban több fogy a kalácsból és kenyérből is.

– Az egyik legkedveltebb termékünk húsvétkor a félkilós foszlós kalács, amit hagyományos recept alapján készítünk és tojással kenünk le, ettől sokkal szebb fénye lesz. Az a tapasztalat, hogy a fiatalok már nem sütnek, inkább megveszik, vagy előre megrendelik. Az idősebbeknél még él a hagyomány és a legtöbbjük otthon készíti el az ünnepi kalácsot. Az tény, hogy kalácsból húsvétkor értékesítjük a legtöbbet, a vásárlók ilyenkor egyszerre több kilót is vesznek egyszerre. Bár jellemzően lakodalmakra rendelik meg, de húsvétkor is sokan keresik a kulcsos kalácsot, valamint a rétest, pogácsát, aprósüteményeket, amikből szintén bő választékot találhatnak boltunkban. Keresett a vásárhelyi recept alapján készült perecünk is. Árat tavaly húsvéthoz képest nem emeltünk, a megemelkedett alapanyag- és üzemanyagköltségeket átvállaltuk – összegzett Csizmadia Lajosné, Rózsika, az üzlet tulajdonosa.

Azt is elárulta, a jó kalács titka a minőségi alapanyag és a türelem, hisz időt kell hagyni a kelesztésre. Nemcsak a kalács fogy ilyenkor, a pékségnél húsvétkor adják el a legtöbb kenyeret is.

A minőség is számít, de inkább az ár

Keresett a csokinyuszi

Folyamatos, késő estig tartó nyitva tartással várja immár 15 éve a vásárlókat a Töhötöm utcán a Családi Mini Csemege. Egész évben, így húsvétkor is széles áruválasztékkal, és akciókkal fogadják az üzletbe betérőket.
– A húsvéti nagy bevásárlást általában a nagyobb üzletekben, hipermarketekben intézik az emberek, aztán, ha valami lemaradt, akkor térnek be üzletünkbe. Ennek alapján minden megtalálható boltunkban, az alapvető élelmiszereken keresztül a csokoládékon és italokon át a háztartási vegyi áruig, hisz az a tapasztalat, hogy az ünnep előtt sok minden lemarad a bevásárló listáról és nekünk ezekre az „elfelejtett bevásárlásokra” kell felkészülnünk. Keresett a húsvéti sonka, a tojás, a kalács – melyet három pékségből hozatunk, a sütési alapanyagok, a csokoládé nyuszik és a tojások. Egy partnerhálózat tagjaként pedig nagyon sok terméket akciósan – sokszor a multiknál kedvezőbb áron – tudjuk árulni vevőinknek. A vásárlók zöme még mindig az árat nézi, amikor vásárol, de vannak, akiknél a minőség és nem az ár számít, ezt is figyelembe vesszük árukészletünk kialakításánál – összegzett Nyolczasné Kocsis Erika üzlettulajdonos.

Erika azt is megosztotta velünk, még nem érződik a forgalmon, hogy húsvétra készülnének az emberek. Az utóbbi években pedig egyre többen élnek az előrendelés lehetőségével, hogy biztosan ott legyen az ünnepi asztalon például a kalács vagy a kenyér.

A gyorspácoltnál jobb a hagyományos

Már egyre többen vásárolják meg húsvétra a sonkát, egyéb hústermékeket a Vörösmarty utcán található Szárnyas Oázisban. A saját vágóhíddal rendelkező üzletben minden nap friss áruval, széles választékkal készülnek az ünnepre.

Bőséges a kínálat sonkából

– A hátsó, darabolt, kötözött sonka mellett a füstölt lapocka, tarja egyaránt keresett üzletünkben, de sokan vásárolnak más füstölt, főtt termékeket is. Változó, hogy ki milyen szempont alapján választ sonkát. Vannak, akik csak a minőségre figyelnek, erre is felkészültünk, így üzletünkben a házias módon készült sonkák is megtalálhatók, amik sóban érleltek és hagyományos módon füstöltek. De az olcsóbb, darabolt termékekből is széles a választék. Igaz, hogy már most is sokan keresik a sonkát, a füstölt termékeket, de az igazi rohamra a húsvét előtti napokban számítunk, sokan pedig az utolsó pillanatban vásárolják meg a szükséges húsárut. Azonban nemcsak sonka kerül az asztalra, többen készítenek az ünnepre hidegtálat, fasírtot, kocsonyát – ehhez is megtalálják az üzletben a megfelelő hústerméket, de széles a kínálatunk házi kolbászokból, szalámikból is – tájékoztatott Szabóné Fábián Krisztina eladó.

Véleménye szerint a jó sonka titka nem másban, mint a minőségben rejlik. Ha tehetjük, inkább hagyományos módon készült és ne gyorspácolt sonkát válasszuk, akkor biztosan nem érhet bennünket csalódás az ünnepi készülődésnél.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.