- hirdetés -

Központi felügyelet alatt a Tisza Kálmán iskola – Orosházát is érinti a megyei intézményfenntartó központ megalakulása.

A Békés Megyei Kormányhivatalon belül, önálló gazdálkodási szervként megalakult a Békés Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) – jelentette be Erdős Norbert kormánymegbízott Békéscsabán pénteken. A szervezet a megyei önkormányzat korábbi (közoktatási, szociális és közművelődési) intézményeit felügyeli, élén Gara Ágnessel. (A gyulai születésű Gara Ágnes közgazdasági és könyvvizsgálói végzettséggel rendelkezik, korábban a munkaügyi központ gazdasági vezetője volt.) 87 fővel működik és három főosztályból (humánpolitikai és jogi, pénzügyi és gazdálkodási, valamint intézmény-fenntartási) áll a központ – derült ki a kormányhivatalban tartott tájékoztatón.

Tisza a MIK alatt

– Január elsejével a központhoz kerültek a Békés Megyei Önkormányzattól átvett intézmények, korábban összevont oktatási intézmények, a Tisza Kálmán iskola, a Harruckern, a Hunyadi iskola; szociális központok; valamint kulturális intézmények, többek közt a Munkácsy múzeum – sorolta Erdős. – A központ feladata, hogy április elsejéig áttekintse az átvett intézmények gazdálkodását. Olyan átalakítások kellenek, amelyek következtében hatékonyabb, gazdaságosabb lesz a működés. Ez a vezetői pozíciókat is érinti majd, de a szakemberekre szükség van – foglalta össze a legfőbb változásokat a biztos.

Erdős Norbert (archív fotó - Rosta Tibor)

Orosházi viszonylatban az orosházi székhelyű, elsejéig megyei fenntartású Tisza Kálmán iskola került át a MIK alá. A Tisza éléről január elsejével leköszönt Zámbó András, mert úgy döntött, a magánszférában folytatná tovább. Az iskolának már valamennyi pénzügyi lépéséről egyeztetnie kell a MIK-kel, gazdasági önállósága április elsejétől megszűnik és a MIK pénzügyi osztálya irányítja majd. Közművelődés tekintetében Orosházán nincs változás, a múzeum továbbra is városi fenntartásban maradt.

Az intézmények átszervezésével hatékonyabb, költségtakarékosabb működést szeretnének elérni. Erre reális esélyt lát Erdős, aki példaként a kormányhivatalt említette. A 14 szakigazgatást összefogó kormányhivatal 2011-ben több, mint 1 milliárd forinttal kevesebb pénzt használt fel, tavaly 5,8 milliárdos főösszegű költségvetésből gazdálkodva ellensúlyozni tudta a központi források és zárolások következtében felmerülő több száz milliós pénzügyi hiányosságokat, ugyanakkor költségtakarékos működéssel jelentős megtakarítást is elért. A bérleti díjakon például 120 millió forintot spóroltak, újságelőfizetés lemondásán 4 milliót, takarékoskodtak az irodatechnikai eszközökön, a rezsin és az üzemanyagon is, a személyügyi átszervezéseket igyekeztek nyugdíjazással megoldani, az üres állásokat nem töltik fel – sorolta a kormánybiztos. Erdős szerint a MIK alá vont intézmények egységes irányítása, a párhuzamosságok felszámolása során az intézmények fenntartásában is jelentős racionalizálás várható.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.