- hirdetés -

Július 21-én este több száz izgatott orosházi végzős böngészte a felvi.hu-t, ahol legelsőként jelentek meg a felsőoktatási ponthatárok. Helyi felvételizőket kérdeztünk a tapasztalatokról.

Molnár Barbara, a Táncsics Mihály gimnázium tanulója első helyre a Szegedi Tudományegyetem gyógytornász szakát jelölte be. Úgy érezte, ez a pálya áll hozzá a legközelebb, segíteni szeretne az embereknek.
– 394 ponttal vettek fel a gyógytornász szakra, tavaly 380 pont volt a ponthatár, nem volt nehéz a bejutás. Más szakoknál nagyjából ennyivel emelkedett az alsó határ, így kiszámíthatatlan az évenkénti pontváltozás. Nyelvvizsga és emeltszintű érettségi nem árt, ha van, mert azok nélkül kockázatos a bejutás a magasabb pontszámú képzésekre – sorolta Barbara.

Bányai Roland György, szakiskolai tanuló a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán indított képi diagnosztikai és intervenciós asszisztens főiskolai szakképzésre nyert felvételt.
– Tavaly nem indult ez a szak, így nem tudtam előre megbecsülni a ponthatárt, ezért jelöltem egy másik szakot is ezen a karon. Szerencsére elég pontom lett pluszpontok nélkül is. Sok fiú ismerősöm kiváló sporteredményekkel szerzett többletpontot – tudtuk meg Bányai Roland Györgytől.

Nagy volt a választék, nagy volt a tét (illusztráció)

Palacsik Kinga a Budapesti Gazdasági Főiskola emberi erőforrások alapképzésre jutott be, amit az első helyen jelölt felvételi lapján. További szakokat is bejelölt ezen a főiskolán, amik alacsonyabb ponthatárral futnak, hogy a bekerülése biztos legyen.
– Emelt érettségit nem tettem, de volt két nyelvvizsgám, amivel sikerült a felvételim, igaz az én általam választott helyen tavalyhoz képest 10 ponttal csökkent a ponthatár – nyilatkozta Kinga az evangélikus gimnázium volt diákja. Diplomájának megszerzése után Kinga nagyobb cégeknél, vállalatoknál tud elhelyezkedni munkaügy területen.
– Döntésemben szerepet játszottak az érdeklődési köröm mellett a munkalehetőségek száma és a fizetés nagysága is – tette hozzá a céltudatos lány.

– Tavaly végeztem a Táncsics Mihály gimnáziumban, emelt biológia osztályban. Akkor még nem tudtam, hogy merre is kellene tovább indulni, így maradtam még egy évet a Táncsicsban – mondta el Sóki Dóra, aki ez idő alatt befejezte a német középfokú nyelvvizsgát, illetve emelt biológia és közép kémia érettségit tett.
– Első helyen Szegeden a gyógyszerész szakot jelöltem, de oda kevés lett a pontom. 405 pontommal a második helyen jelölt gyógypedagógus szakirányra nyertem felvételt. Nagyon boldog vagyok, hogy felvettek, és egyre inkább úgy érzem, hogy ez lesz a nekem való pálya – tette hozzá őszintén Dóra.

A tavalyi évhez képest minimális mértékben növekedett a felsőoktatásba jelentkezők száma, míg a felvételt nyertek száma csekély mértékben csökkent, így valamivel nehezebb volt a bejutás az egyetemek és a főiskolák képzéseire. A felvettek több mint fele alap-, valamint egységes, osztatlan képzés nappali munkarendjén folytathatja ősszel tanulmányait. Idén is sokan adták be jelentkezésüket mesterképzésre és tavalyhoz képest több felvételiző került be nappali munkarendű szakra. Az államilag támogatott képzésre felvettek száma a tavalyi évhez képest mintegy kétezer fővel csökkent, a költségtérítéses képzésnél ezzel szemben nagyjából ezerötszázzal emelkedett a bejutottak létszáma – tudtuk meg a felvi.hu-n olvasható gyorsjelentésből.

Kell a nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi

A diákok tapasztalata szerint a humán képzési területeken magasak a pontok és évről évre növekednek, míg a reálszakokon alacsony a ponthatár és csak csekély növekedés figyelhető meg. Értesülésünk szerint, akik nem kerültek be a felsőoktatásba, azoknak a nyelvvizsga és az emeltszintű érettségi hiánya volt a fő oka. A pontszámok növekedése miatt sok diák került abba a helyzetbe, hogy csak pár pont választotta el megjelölt szakjától. Ezért is fontos, hogy minden végzős olyan sorrendet állítson fel, melyben alacsonyabb ponthatárú egyetemi szakot is megjelöl, vagy az egyetemeken belül induló főiskolai szakképzések kiválasztásával biztosítja be magát. Nem véletlen, hogy szinte minden diák így vélekedik: „Csak kerüljek be az egyetemre, onnan már minden könnyebb.”

A sikertelenül felvételizők elé több lehetőség is tárul. Sokan megpróbálják augusztusban a pótfelvételit, de jelentős részük nekivág valamilyen OKJ-s képzésnek vagy a Táncsics Mihály gimnázium által kínált szakképzések közül választanak és az elszánt diákok következő évben újabb próbát tesznek az egyetemi képzésre való bejutásra.

– Régebben csaknem minden gimnáziumi tanuló a felsőoktatás felé fordult, ma ez már nincs így – állapítja meg Hajdú Attila, a Székács gimnázium történelem tanára.
– Az OKJ-s képzések is vonzóak, hiszen nem minden család engedheti meg magának a főiskola és egyetem költségeit. Akik egyetemre készültek, azok általában több helyet jelöltek meg, próbálva ezáltal biztosítani, hogy biztosan bejussanak valahová. Ők az érettségit is sokkal komolyabban vették, jobb pontszámokat szereztek a többieknél. Iskolánk végzősei közül, amennyire értesültem, sokan nyertek felvételt egyetemekre, többségük gazdaságtudományi szakokra. Ez megfelel az országos trendnek is. Tudok olyan tanulóról, akit nem vettek fel, ő a pótfelvételiben bízik. A pontszámokról az a véleményem, hogy kis mértékben voltak csak magasabbak, és a sztárszakokra idén is csak magas teljesítményt nyújtva lehetett bejutni.

Négy év középiskolai kemény munka, nyelvvizsgák, fakultációk, külön órák – úgy tűnik, sokaknak megérte, beérett a munka gyümölcse – vélekednek a tanulók, akik sikeres felvételt nyertek egyetemi képzésre.

Gratulálunk minden sikeresen felvételiző diáknak!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.