- hirdetés -

Csaknem 200 orosházi diák nyilatkozott a dohányzásról.A megkérdezett dohányzó középiskolások egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy ha akarnának sem tudnának könnyen leszokni a füstölésről. Az Egészségsziget Egyesület májusban végzett (nem reprezentatív) felmérésébe a Táncsics gimnázium és a Harruckern iskola diákjait vonták be – tudtuk meg dr. Csányi Ágnestől.

194-en töltötték ki az internetes kérdőívet, legtöbbjük 3. évfolyamos (átlagéletkor 17 év), 78,4%-uk nem dohányos. A válaszokból kitűnik, hogy a fiatalok véleménye szerint többségében 14-16 éves korosztály kezdi el a dohányzást, 39,7%-uk szerint 14 éves kor alatt. Többségük (74,2%) közvetlen környezetében dohányoznak, leginkább a barátok, az ő körükben is próbálják ki először. Az indokok között második helyen szerepel, hogy azt vélik, a dohányzás miatt felnéznek rájuk. Majdnem mindenki ismeri a káros hatásokat, 21,6%-uk komolyan aggódik is miatta, több mint fele úgy véli, senkihez nem fordulna , ha le akarna szokni a cigiről.

Tudnivalók, információk a dohányzásról a Zöld Pont blogon.

A dohányzók 15%-a havonta több mint 15 ezer forintot költ cigarettára, ez a mai árak mellett napi egy doboz cigaretta elszívását jelenti 18-19 éves kor alatt, 46%-uknál ez a mennyiség napi fél doboz. Erre a pénzt 70%-uk a zsebpénzből fedezi, míg a többiek a szüleiktől kapják. A megkérdezettek ismerik a zöld pont fogalmát és több mint felük hasznosnak tartja a dohányzásról leszoktató kampányokat. Ezt vallja dr. Csányi Ágnes is, aki a dohányzás elleni küzdelem lelkes támogatója, és elmondása szerint a következő időszakban az általános iskola felső tagozatán is hasonló felmérést terveznek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.