- hirdetés -

Pünkösd alkalmából Dr. Laurinyecz Mihály katolikus plébános gondolatait tesszük közzé.

A Lélek eljövetelét zúgás kísérte. Ez a jelenség a hétköznapi tapasztalatban inkább nyugtalanságot, fölfordulást szimbolizál. És ha jó belegondolunk, a föltámadás utáni hetek zárt ajtóihoz viszonyítva ez valóban nagy változás. Kilépés az emberek elé, megszűnik az a bensőséges, csöndes együttlét, melyet a Feltámadottal való találkozásokban tapasztaltak a tanítványok. Milyen jó volt, még ha egyesek kételkedtek is, többször is zárt ajtók mellett együtt lenni Vele. Csak mi és csak Ő… Vonzó ez a bensőséges, bennfentes kör intimitása. Nem szívesen lép ki belőle az ember.

Dr. Laurinyecz Mihály

Nem is az ember maga akar ebből elsősorban kilépni, hanem az Isten szólít ki bennünket: elég volt a családi, zárt, békés hangulatból, most szét kell szóródni, osztani a kapott jót, másokat is részesíteni. Önmagunk elvesztése is ez a küldetés. Hiszen aki kilép megszokott környezetéből, az kiszolgáltatottá válik. Minden megosztás, részeltetés egyszerre áldozat. Szent áldozat, amely megszentel.

De nem csak a veszteség van ebben a kilépésben, hanem az új helyzetből fakadó lehetőségek kincsei, ajándékai is. Aznap mintegy ötezren keresztelkedtek meg. Mi ehhez képest a 12 apostol, vagy a 72 tanítvány szűk csoportja? Eltörpül mellette, ha az ötezret úgy tekintjük, ahogyan valóban vannak: ötezer konkrét személy, aki Istenre talált, Istenre vágyik. És ez még csak az első lépés következménye…Mi lesz ezután?

Mi most, közel kétezer év távlatában éljük meg a vihar keltette szétszóródás ilyen jellegű gyümölcseit. Magunk is ennek vagyunk élvezői, hiszen nem juthatott volna hozzánk a kinyilatkoztatás Isten szeretetéről, ha annak idején az apostolok nem engednek a vihar szétszóratásának. Így könnyen fölébe emel minket is ez a tapasztalat mindannak, ami gátolná kilépésünket. Megéri kitárni kaput, ablakot, ahogy a II. Vatikáni Zsinatról vizionált XXIII. János pápa. Azóta is, újból és újból aktuális, mert bár vonzó a bennfentesek szűk körű szeretet önzése, a hívő léleknek mégsem elegendő.

Viharzó isteni Lélek, szórj szét bennünket, hogy mind több ember megtapasztalja általunk szeretetedet!

Dr. Laurinyecz Mihály katolikus plébános

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.