- hirdetés -

Az egészségügyi szűrések ügyének a fiatal korosztály megnyerése nagyon fontos, mert jellemző rájuk is a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás. A Fehér Kígyó Gyógyszertár munkatársai ebben a hónapban a Táncsics gimnáziumban és az Eötvös iskolában is szűrtek, alkalmanként száznál is több mérést végeztek el.

– Összességében a mérések 5 százalékánál találtunk emelkedettebb vércukorszintet, ami az országos átlagnál jobb arány. Valószínűleg nálunk többet mozognak a fiatalok, nem ért még ide a plázázás – összegez dr. Herczegfalviné dr. Abonyi Etelka. – A vércukormérés évenkénti ellenőrzése rendkívül fontos minden életkorban, mivel a cukorbetegség nem életkorfüggő, ráadásul sokáig nem okoz észrevehető tüneteket. A korai felismeréssel van esély arra, hogy a később kialakuló súlyos szövődmények elkerülhetők legyenek.

A cukorbetegség megjelenésének jellemző tünetei: bő vizeletürítés, szájszárazság, sok folyadék fogyasztása, normál étkezés ellenére fogyás, aromás lehelet. Az 1-es típusú diabetesnél mindig jelentkeznek ezek a tünetek, de a 2-es típusúnál rejtve maradhatnak.

 

Vércukormérés: egyszerű vizsgálat egészségünk érdekében

A cukorbetegség leggyakoribb hosszú távú szövődményei: szív- és érrendszeri betegségek, ideg-, vese-, szem-, lábkárosodás, bőr- és szájbetegségek, csontritkulás.

A Fehér Kígyó Gyógyszertárban mindig is nagy hangsúlyt fektettek a gyógyszerészi gondozásra.

Igény szerint lehet választani:

• Corason készülékkel történő méréseket, ami súly, magasság, vérnyomás, testtömeg-index méréséből áll.

• Vércukor-, koleszterin-, haskörfogatmérést – az eredményeket a háziorvosoknak e-mailben el tudjuk küldeni.

• Pedikom lúdtalpvizsgálat mérést (betét és gyógycipők készítéséhez)

• Egyéb szűréseket is végzünk, de ezeket akár otthon is elvégezhetik.

(x)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.