- hirdetés -

Sárgatúró, húsvéti sonkatál és snidlinges rizssaláta – jellegzetes helyi ízek az ünnepre.

Fülöp Béla blogjában kutakodva jellegzetes orosházi húsvéti ételekre bukkantunk. Ezt tesszük most közzé, talán jut még idő az elkészítésükre, ha nem, tegyétek el a receptet.

Sárgatúró

Hozzávalók: 1 l tej, 10 tojás, 1 csomag. vaníliás cukor, kevéske só, 2 evőkanál cukor, 2 evőkanál mazsola.

Elkészítése: A tojásokat villával felverjük és a langyos tejbe keverjük folyamatosan, hozzáadjuk a sót, cukrot, vaníliás cukrot és a megmosott mazsolát. A fazékban addig főzzük lassú tűzön állandó kevergetés mellett, míg megtúrósodik a tej. Egy sűrű szövésű vászonzsákba öntjük, száját összekötjük, felakasztjuk két szék támlájára tett nyújtófára, lecsöpögtetjük néhány óra alatt, a zsákot gömb alakúra formáljuk. Így hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, akkor vesszük ki a vászonanyagból. Hűtőszekrényben tároljuk, majd miután lehűlt, szeleteljük. A sárgatúró a főtt sonka mellé kiváló csemege. A recept Berta József gyűjtése édesanyjától.

Húsvéti sonkatál

Hozzávalók: 40-50 dkg házi füstölt sonka, 2 evőkanál ecet, só, bors, cukor keveréke, 6 evőkanál olíva- vagy napraforgóolaj), 1 kis fej hagyma, 1 szál zsázsa, 1-1 piros és sárga paprika, 1 csomag snidling, 1 csomag gyöngyhagyma.

Elkészítése: A vékonyan felszeletelt sonkát nagyobb formátumú tányérokon szétterítjük. Elkészítjük az öntetet, az ecetet, sót, borsot, cukrot, alaposan elkeverjük, pihentetjük egy 2-3 órát. A hagymát, paprikát igen apróra felkockázzuk, összevágjuk a zsázsát, a snidlinget és a gyöngyhagymát, s mindezt belekeverjük az öntetbe. A sonkaszeletekre helyezzük a keveréket. Friss házikenyeret adunk mellé. A recept Flór Katalintól való.

Snidlinges rizssaláta

Hozzávalók: 15 dkg rizs, 1 csokor metélőhagyma (snidling), 2-3 főtt tojás, 1 adag tartármártás, 2 db savanyú uborka, 2-3 kanál ételízesítő

Készítése: A rizst ételízesítővel „sózott” vízben megfőzzük (só külön nem kell bele, mert az ételízesítő adja a kellő sóját a víznek). A tojásokat is megfőzzük keményre, lehűtjük, felkarikázzuk, 3-4 mm-es kockákra vágjuk. Az uborkát is apró 3-4 mm-es kockákra vágjuk. A metélőhagymát 2-3 mm-es darabokra aprítjuk. Az egészet óvatosan összekeverjük a rizzsel. Annyi tartármártást adunk hozzá, hogy összetartsa az egészet. Behűtjük és tálalhatjuk sonka, húsétel mellé vagy önállóan is. Kasznár Györgyi receptje.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.