- hirdetés -

A benzin és az alapvető élelmiszerek drágulása miatt elkerülhetetlen vált a kenyér és a finom pékárú árának emelése. Három orosházi és egy gádorosi pékségnél néztük meg, mennyi a kenyér kilója.

A napokban írtunk arról, hogy a drasztikus benzinárak milyen hatással vannak többek közt a fuvarozókra. Most arról adunk hírt, hogy emelkedik a kenyér ára is. Nem áprilisi tréfa: 10 forinttal emelkedett a liszt kilónkénti ára. Ennek következtében a pékek a jelenlegi, átlagosan 180 forint helyett 205 forintért szeretnék a fehér kenyér kilóját a kereskedőknek eladni. Így 309-320 forintos fogyasztói árral számol a pékszövetség. Április elsején négy pékségnél érdeklődtünk.

„Nem túl fényes a jövő”

Asztalos László orosházi pékmester az OrosCafe.hunak elmondta, kénytelen volt emelni.
-Már korábban árat kellett emelnem: ez 20 forint volt. Pékségünkben több fajta kenyeret készítünk, a legkeresettebb termék nálunk a cipó vekni, ennek most 280 forint kilója, de sajnos közel állunk ahhoz, hogy újabb emelés legyen.

Drágulnak a pékáruk

Az Asztalos Pékség vezetője attól tart, ismét drágábban kell majd adnia termékeit.
– Sajnos április 4-től újabb 10 forinttal drágul a liszt ára. Az alapanyagok (cukor, margarin, étolaj) szintén többe fognak kerülni. A kakaópor drasztikusan emelkedett: míg tavaly decemberben 800 Ft volt kilója, most 1600-1800 Ft, mely leginkább a süteményeknél okoz áremelkedést. Mindennek árfelhajtó hatása van, amit nem tudunk tovább finanszírozni, ráadásul a benzin árának emelkedése is terhel minket, így nem túl fényes a jövő.

A Szilasi és Társa Kft. ügyvezetőjétől, Szilasi-Horváth Lajostól megtudtuk, hogy a sütőipar 2,5-3 hónapos árérvényesítési csúszásban van az alapanyagárak emelése miatt.
– Folyamatosan emelni kényszerülünk az árakat. Nálunk kézműves munkával dolgoznak, az így előállított termékek keresettebbek a tömeggyártásnál. Április végére nagyjából 70 %-ig tudjuk érvényesíteni a már most jelentkező alapanyagárak érvényesítését. Tehát ebből is látszik, hogy csúszásban, kényszerhelyzetben vannak a pékségek.

Szilasi-Horváth Lajos kiemelte, különböző minőségű kenyerek vannak a piacon, ezek előállítási költségei is mások, nagyok az eltérések.
– A legkeresettebb kenyerünk az a találmányi hivatal által védett prémium termék, aminek kizárólagos gyártói mi vagyunk. Ennek a kenyérnek az ára boltonként változó, 300-330 Ft között mozog kilónként – mondta az ügyvezető.

Spórolnak az emberek

A Csizmadia és Társai Kft. ügyvezetője is arról tájékoztatta az OrosCafét, hogy kénytelenek voltak árat emelni, és nagyon nehezen tudják felvenni a versenyt a multinacionális cégekkel.
– Sem a kenyérnél, sem a süteményeknél nem tudtuk elkerülni az emelést, nem lehetett tovább “lenyelni” az alapanyagok drágulását – sorolta Csizmadia Lajosné. – Összesen 20 forinttal emeltük a kenyér kilónkénti árát, fogyasztói áruk boltonként változó. A legolcsóbb termék a kenyér, hiszen minden péksüteménnyel szemben ez a legköltséghatékonyabb. Egy 1 kilós kenyér 22 szeletből áll, lehet számolni, hányan laknak jól vele.

Hajnalra elkészültek a kenyerek a gádorosi pékségben (klikk a képre) Fotók: Rosta Tibor

A Csizmadia és Társai Kft. a legtöbbet az 1 kilós fehér szeletelt kenyérből adja el. Tapasztalják, hogy kevesebb a rendelés minden termékre.
– Talán a vevők jobban beosztják a kenyeret, nem dobják ki akkor sem, ha már szikkadtabb – vélte Csizmadiáné.

A gádorosi Varga Pékség 08 Kft. tulajdonosát Varga Zsoltot is felkerestük. Az áremelkedés itt sem maradt el.
– Kénytelenek voltunk követni a listaárakat az alapanyagok áremelkedése miatt. Két lépcsőben emeltünk: először 20 majd 15 %-ot. Ez magát a liszt drágulását már fedezi, de az emelkedő gáz-, áram- üzemanyag árak miatt és a munkabérek járulékainak emelkedése miatt továbbra is nehéz a helyzet – összegezte Varga Zsolt.

A gádorosi pékségben a rozsláng kenyér a legkeresettebb, ennek fogyasztói ára 260 Ft körül mozog.
– A házi kenyeret némileg költségesebb előállítani, ez is drágább lett, eladása pedig érezhetően visszaszorult – a vásárlók az olcsóbb termékeket keresik. Összességében szerencsére a kereslet nem csökkent, talán mert mindenki annyit vett eddig is, amennyit kellett. Azt tapasztalom, hogy a sütemények vásárlása szorul vissza, a kenyeret pedig jobban beosztják otthon a vevők – tájékoztatott Varga Zsolt. A Varga Pékség termékeik 70 %-át saját üzletben értékesítik, Gádoros mellett Nagyszénás és Szentes irányba szállítanak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.