- hirdetés -

Dr. Papdi Norbert háziorvos, az influenza figyelőszolgálat egyik tagja tájékoztatta az OrosCafé-t tapasztalatairól, betegeinek számáról, valamint a H1N1 vizsgálat elvégzéséről.

Az ÁNTSZ influenza figyelőszolgálatának megbízásából országosan mintegy 1400 háziorvos jelenti hetente az őket felkereső, influenza-szerű tünetekkel rendelkező betegek számát. A beérkezett adatokból egy országos jelentés készül. Az orosházi helyzetről, saját praxisának tapasztalatairól Dr. Papdi Norbert háziorvost, a figyelőszolgálat egyik tagját kérdeztük.
– Az utóbbi hetekben jelentősen megemelkedett azoknak a betegeknek a száma, akik influenza-szerű tünetekkel kerestek fel minket – kezdte Dr. Papdi kiemelve azt, hogy az általános tünetek közül -láz, fejfájás, köhögés, izomfájdalom, torokfájás, rossz közérzet, hidegrázás – páciensei az elmúlt hetekben leggyakrabban az izomfájdalomra, a magas lázra, száraz köhögésre és a torokfájásra panaszkodtak.
– Érdekes, hogy a betegek között viszonylag sok a fiatal, majd 70 százalékuk 20-50 év közötti. Az elmúlt időszakban összesen két betegem volt, aki szövődményes tüdőgyulladással kórházi kezelésre szorult, ők is fiatalok. Véleményem szerint ennek az is lehet az oka, hogy míg az idős, nyugdíjas korosztály odafigyel arra, hogy az ÁNTSZ által ingyenesen biztosított influenza ellenes vakcinát kérje a háziorvostól, addig a fiatalabbak többnyire nem élnek ezzel a lehetőséggel – folytatta Dr. Papdi Norbert.

Influenza szerű megbetegedések január és február hónapban a következőképpen alakultak dr. Papdinál: Az össz betegforgalom a 2 hónapban 1204 fő, ebből 102 beteg influenza szerű tünetekkel jelentkezett. A 102 beteg kor szerinti felosztása: 15-24 éves: 10%, 25-34 éves :20%, 35-59 éves: 40%, 60 év feletti 30%. A korábbi adatokkal összehasonlítva elmondható, körülbelül 20%-kal több a beteg idén, mint a tavalyi év ezen időszakában.

– Azt nem tudjuk, hogy hány H1N1-gyel fertőzött betegünk volt. Arra nincs lehetőség, hogy mindenkit elküldjünk szerológiai vizsgálatra, hiszen az igen költséges. Ezt leginkább azoknál érdemes elvégezni, akik már annyira súlyos állapotba kerültek, hogy kórházi kezelésre szorulnak. Ebben az esetben már fontos tudni azt, hogy valóban a H1N1-ről van szó vagy sem – tette hozzá Dr. Papdi.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.