- hirdetés -

A 10 fős küldöttség a mezőgazdasággal, a feldolgozóiparral és a helyi gépgyártással ismerkedett.

Az ukrán üzletemberek és politikusok Yurii Mushka, Ukrajna magyarországi nagykövetének vezetésével érkeztek Békés megyébe azzal a céllal, hogy a megrekedt gazdasági kapcsolatokat újraindítsák. A tízfős delegáció a megyei körút állomásaként kedden délelőtt Orosházán járt. A városházán dr. Dancsó József polgármester fogadta őket, a zárt ajtós megbeszélésen jelen voltak a környező települések polgármesterei is.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a küldöttség tagjai elsősorban mezőgazdasági és élelmiszeripari üzleti lehetőségek után érdeklődtek. Elsőként Horváth József, az Orosházi Gazdakör elnöke tartott általános tájékoztatást a város mezőgazdasági adottságairól, majd Hegedüs Zsolt, a Merian Foods Kft kereskedelmi igazgatója mutatta be az élelmiszeripari cég termékeit.

dr. Dancsó József polgármester a város gazdasági és befektetési lehetőségeiről tájékoztatta a vendégeket.
– Bízom benne, hogy ennek a rövid, de tartalmas látogatásnak kézzel fogható hatása lesz Orosháza és a környék gazdaságára. Már most körvonalazódhat néhány olyan üzleti kapcsolat, mely a jövőben bevételt jelenthet a cégeknek és a városnak egyaránt – mondta el a polgármester, aki jelezte, hogy január 26-án újabb ukrán delegáció érkezik a megyébe és Orosházára.

Vasyl K. Brus, Yurii Mushka, dr. Dancsó József és Ivanics János a Linamar gyáregységében
(Fotó: Melega Krisztián)

A sajtótájékoztatón azt kérdeztük Yurii Mushka nagykövettől, hogy a mostani megbeszélésen esett-e szó konkrét üzleti kérdésekről?
– Konkrétumokról még nem tudok beszámolni, egyelőre ismerkedni szeretnénk a helyi viszonyokkal. A megyében két nap alatt több mezőgazdasági és ipari üzemben is jártunk, melyek jó benyomást tettek ránk, az itt szerzett tapasztalatoknak biztosan hasznát vesszük otthon – mondta a nagykövet, aki kiemelte: azért választották Békés megyét, mert agrárium szempontjából az egyik legmeghatározóbb megye Magyarországon.

Vasyl K. Brus, Ivanov-Frankivszk megye alelnöke is jelen volt a megbeszélésen, aki úgy fogalmazott, sok közös vonás van a két megye éghajlati és a domborzati adottságaiban, ezért lehet kulcsfontosságú a mezőgazdasági együttműködés.
– Legfőképpen abban vagyunk érdekeltek, hogy közös vállalatokat tudjunk alapítani. Kiemelt fontosságúnak tartom az állattartás erősítését, hisz ehhez mindkét megyében megfelelő mennyiségű és minőségű földterület van. Lehetnek közös terveink a libamáj feldolgozást illetően is, hiszen nálunk is van egy sikeres magánvállalkozás, aki ezzel a profillal foglalkozik, és ehhez a tevékenységhez a libákat elsődlegesen Magyarországról vásárolják. Emellett a zöldség-gyümölcstermelés és a feldolgozás lehet a jövőben közösen és sikeresen működtetett üzletág – mondta Ivanov-Frankivszk megye alelnöke.

A sajtótájékoztatót követően a küldöttség kilátogatott a Linamar Nyrt. orosházi gyárába, ahol Ivanics János igazgató mutatta be a cég mezőgazdasági és autóipari részlegét, melyet gyárlátogatással és rövid üzleti megbeszéléssel kötöttek egybe.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.