- hirdetés -

Zombai romák látogattak Orosházára, hiszen a testvérvárosi kapcsolat mellett roma ügyekben is szeretnének előrelépni.
A delegáció március 10-én érkezett városunkba háromnapos szakmai tanulmányútra. Először a városházára látogattak, ahol Deák György polgármesteri titkárságvezető adott tájékoztatást Orosháza múltjáról és jelenéről.
A Zombai Romákért Egyesület 2004-ben alakult meg azzal a céllal, hogy a településen élő roma és hátrányos helyzetű embereket képviselje. Az esélyegyenlőség biztosítása mellett a cigány kultúra és hagyományőrzést, közösségfejlesztését tartják a legfontosabbnak. Szolgáltatásaik között házi segítségnyújtás, adományosztás, egészségmegőrzés, cigány érdek- és jogvédelem, pályázatfigyelés, pályázatírás szerepel. Az egyesület mindezek mellett egy menedékházat is üzemeltet.
– Nagyon fontosnak tartjuk a cigány hagyományőrzést Zombán, hiszen településünkön negyven év lemaradás van ezen a területen. Ezért megalakítottuk a Zombai Virágszálak Roma Klubot is, mely különböző programokon keresztül mutatja be a cigány kultúrát a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt- tájékoztatta az OrosCafé.hu-t Szancsik Mária alelnök.

A zomabi roma küldöttség a helyi szervezetekkel ismerkedett (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A zombai roma küldöttség a helyi szervezetekkel ismerkedett (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az egyesület idén januárban egy uniós projektet is útjára indított, mely három – szekszárdi, tamási és völgységi – kistérségre terjed ki. A program keretében 30 romát vontak be képzésekbe, életviteli foglalkozásokba, mely segítheti őket abban, hogy elhelyezkedhessenek a munka világában. Az orosházi Phrahla Testvérek Alapítvánnyal 2007-ben kezdődött a kapcsolatuk, vezetőjüket Rajkiné Hichsi Máriát meghívták akkor egy gasztronómiai rendezvényükre. Mostani látogatásuk célja, hogy az Orosháza és Zomba közötti jól működő testvérvárosi kapcsolat mellett roma ügyekben is előreléphessenek.
– Nagyon örülünk annak, hogy az Orosházán élő romákkal és nem romákkal, civil szervezetekkel, intézményvezetőkkel is megismerkedhetünk. És remélhetőleg együttműködési megállapodások is köttetnek majd, annak érdekében, hogy segíthessük egymást – hangsúlyozta az alelnök.
A városházi látogatás után a program szakmai találkozóval folytatódott, ahol szó volt az intézmények együttműködési lehetőségeiről, a beilleszkedésről, a cigányság integrációjának, felemelkedésének, esélyegyenlőségének elősegítéséről, a roma hagyományok ápolásáról. A zombai vendégek a háromnapos itt tartózkodásuk alatt megismerkedtek a város nevezetességeivel is, ellátogattak a kulturális és oktatási intézményekbe, valamint Gyopárosfürdőre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.