- hirdetés -

A terv már megvan. A Szántó Kovács múzeumban meg is nézheti.
A Szántó Kovács János Területi Múzeumban kiállítás nyílt „A római Birodalom Limese-Pannonia határa mint világörökségi helyszín” címen. A március 2-ai megnyitóra iskolai osztályok is érkeztek. Rózsa Zoltán múzeumigazgató köszöntése után dr. Visy Zsolt tanszékvezető egyetemi tanár mutatta be a tárlat pályázati hátterét, a kiállítás anyagát és kutatócsoportjának jövőbeli terveit.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A római kor az orosházi múzeumban (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A cél, amiért többek közt a pécsi egyetem hallgatói és oktatói küzdenek az, hogy az egykori Római Birodalom határát, mely az akkori Pannónia provincia határa is volt egyben, a világörökség részévé nyilvánítsák. A limes (határvonal) egy része, a Hadrianus-fal és az Antonius-fal már elérte célját.
A magyarországi terület körülbelül 200 pontot érintene, ahol őrtornyok, segédcsapattáborok és légiótáborok álltak egykoron. A kutatók különböző módszerekkel, többek közt légi felvételekkel, fémdetektorok segítségével és georadaros mérésekkel próbálják feltárni a több száz kilométer kiterjedésű területet.

Az egyik legerősebb hadsereg az egykori Pannónia határán

A múzeumban található kiállítás segítségével tájékozódhatunk a Római Birodalom történetéről, hadseregéről, valamint természetesen Pannónia meghódításáról és annak későbbi határvédelméről is. A kiállításon több ezer éves tárgyak maradványai is láthatók, a helyi múzeum jóvoltából.
A kutatók teendője, hogy a Világörökségi Bizottság elé tárják a tervezetüket, és régészeti szempontok alapján elemezzék a helyszínt. A tervet 2011 végén kell beadniuk, és ha sikerrel járnak, akkor a civil szervezetek munkája következik, ugyanis ezeket a területeket meg is kell majd óvni az idő káros hatásaitól, információt kell nyújtani róluk, valamint meg kell szervezni, hogy látogathatók, megtekinthetők legyenek.
A nevezett területek közé tartozik például Dunaszekcső, Adony, Dunaújváros, Esztergom, Pilismarót és Komárom is, ahol egykoron szintén őrtornyok álltak.
Dr. Visy Zsolt megjegyezte, örömmel látta, hogy bár Orosháza, az Alföld nem volt Pannónia része, hanem a Barbaricumba tartozott, mégis érdeklődre talált a tárlat a helyiek körében is.

A kiállítás április 11-ig tekinthető meg a múzeumban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.